Svijet u Mostaru

Deset godina mostarskog Koledža

Sci-Tech / Flash | 16. 05. 2016. u 18:51 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru (United World College - UWC) osnovan je 2006. godine sa ciljem da podrži mirovni proces u Bosni i Hercegovini i regiji.

Ovaj jedinstveni projekat oslanja se na preko 50 godina iskustva UWC i IBO u međunarodnom obrazovanju kroz Program međunarodne mature i namijenjen je učenicima završnih godina srednjih škola iz cijelog svijeta.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru okuplja učenike iz cijelog svijeta, a biraju ih njihovi nacionalni odbori prema vlastitim zaslugama i uspjehu, bez obzira na njihovu mogućnost plaćanja.

U svijetu ima petneast ovakvih Koledža sa jedinstvenom misijom: od obrazovanja napraviti snagu koja ujedinjuje ljude, nacije i kulture u službi mira i održive budućnosti.

U deset godina rada u BiH, osim velikog broja učenika iz više od 60 država (694), Koledž je završilo i trenutno pohađa 382 učenika iz svih dijelova BiH.

Po završetku obrazovanja na Koledžu, učenici dobiju međunarodno priznatu IB diplomu, koja im omogućava nastavak školovanja na sveučilištima širom svijeta.

''Većina naših učenika trenutno studira ili je završilo studij izvan BiH (pretežno u SAD), a mnogi od njih, koji su završili sveučilišta, su svojim aktivizmom i djelovanjem u društvenim zbivanjima pokazali sposobnost i vještine za pozitivne društvene promjene'', priopćeno je iz Koledža.

Koledž je u proteklih deset godina ušao u živote građana Mostara ponudivši im brojna kulturna događanja, ekološke i društveno korisne akcije, a kroz svoje svakodnevno djelovanje pomažu radu više od 20 institucija koje rade s marginaliziranim grupama društva.

Neki od njihovih partnera su: Centar za djecu i omladinu sa posebnim potrebama „Los Rosales“, Egipatsko selo (Dječiji dom), SOS Kindergarten, Udruženje „Moja nada“ za djecu sa posebnim potrebama, Osnovna škola za djecu sa posebnim potrebama, Izbjeglički kamp Tasovčići (Čapljina), Udruženje Eko Most i mnogi drugi.

Nadalje, kroz Centar za profesionalni razvoj profesora, Koledž i Fondacija Obrazovanje u akciji do sada su organizirali preko 30 radionica, konferencija i okruglih stolova za nastavnike, direktore škola, uposlenike pedagoških zavoda i ministre obrazovanja o najboljim primjerima iz prakse programa Međunarodne mature (IB).

Ceremonija obilježavanja deset godina Koledža

Nedjelja, 22. maj 2016. – GLAVNI DOGAĐAJ

12:00 Susret generacija; razgovor o viziji za sljedećih 10 godina (samo za bivše učenike)

Lokacija: UWC Mostar

14:00 Obilazak škole sa vodičima (za goste)

Lokacija: UWC Mostar

15:00 Šetnja do Starog mosta

15:15 Puštanje balona sa porukama mira

Lokacija: Stari most

16:00 Izložba “10 godina postojanja UWC Mostar”

Lokacija: Centar za kulturu Mostar

17:30 Odlazak u Kulturni centar Kosača

18:00 Ceremonija “10 godina postojanja UWC Mostar”

Počasna gošća, Mary-Ann Hennesey, Predstavnica Vijeća Europe za BiH

Lokacija: Kulturni centar Kosača

19:30 Zakuska

Lokacija: Kulturni centar Kosača

21:00 Zabava u OKC Abrašević

 

Kopirati
Drag cursor here to close