ubojica broj jedan

Dani srca: Za Mostar je karakteristična naprasna smrt

Sci-Tech / Flash | 28. 09. 2015. u 12:29 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pod motom "Uzmite sami u ruke zdravlje vašega srca", u Mostaru će se od 28. rujna do 4. listopada 2015. godine, u organizaciji Sportskog Saveza Grada Mostara i Udruženja kardiologa HNŽ održat će se velika kampanja za promociju zdravlja pod nazivom 'Dani Srca'.

Tim povodom, će mostarski školarci održati, sad već tradicionalni cross, da bi probudili svijest građana o opasnosti srčanih bolesti koje su ubojica broj jedan u svijetu.

Na ovaj način se u gradu na Neretvi već petnaestu godinu zaredom nastoji promovirati zdrave stilove života kroz uključivanje što većeg broja omladine, sportaša i ostalih građana Grada Mostara u niz sportsko-rekreativnih aktivnosti.

"Već godinama surađujemo sa udruženjem kardiologa HNŽ i svake godine zajednički obilježavamo 'Dane srca', tako da smo i ove godine nastavili tu lijepu tradiciju", kazao je čelni čovjek krovne kuće sportova u gradu na Neretvi Hasan Šišić.

Ova suradnja je i po riječima predsjednika Udruženja kardiologa dr. Emira Fazlibegovića od iznimnog značaja, jer ciljna grupa promocije kako je naglasio prije svega je omladina.

"Srčane bolesti su ubojica broj jedan u svijetu, a ono što je karakteristično za Mostar je naprasna smrt, naročito mladih ljudi", pojasnio je Fazlibegović. Stoga se, kako je rekao već 15 godina zaredom u Mostaru obilježava svjetski dan srca.

"Odmah sljedeće godine nakon što je Svjetska srčana federacija i Svjetska zdravstvena organizacija obilježila ovaj dan kao svjetski dan srca, mi u Mostaru smo napravili još jedan specifikum. Svakoga dana u tom tjednu kada se obilježava dan srca, mi obilježavamo dane srca u Mostaru", istaknuo je Fazlibegović.

Udruženje kardiologa HNŽ i BiH kao članice Svjetske srčane federacije ima za cilj smanjiti granice kardiovaskularnih bolesti.

Dakle, pomjeriti ih da budu na najnižem stupnju obolijevanja i da na taj način pomogne građanima u čitavom svijetu. Uspjeli su okupiti više subjekata u ovoj akciji, među kojima su tako da su Grad Mostar, Ministarstvo zdravstva HNŽ, Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ , Federalni Zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo HNŽ, Zavod za prostorno uređenje Grada Mostara, Regionalni medicinski centar 'dr. Safet Mujić' i Sveučilišna klinička bolnica Mostar, mostarsko Sveučilište i Univerzitet 'Džemal Bijedić', Crveni križ Grada Mostara, Savez izviđača, Gorska služba spašavanja i Policijska uprava Mostara, koji promoviraju zdrave stilove života.

"Ono što je specifikum naših aktivnosti je i uključivanje vjerskih zajednica. Uključili smo Islamsku zajednicu i Muftijstvo mostarsko, katoličku crkvu: biskupiju i franjevačku crkvu, te pravoslavnu crkvu. Oni koji kroz svoje programe aktivnosti u radu sa vjernicima u ovom tjednu promoviraju zdravlje srca sa one duhovne strane. Uključili smo i Merhamet Mostar gdje redovito tijekom ovih dana određujemo skor rizika građana u Mostaru. U poliklinici Merhamet građani mogu besplatno u razdoblju od devet do 14 sati otići da odrede svoj stepen rizika", poručio je dr. Fazlibegović.

Da je potreba promoviranja zdravlja u gradu na Neretvi, kao i rad mostarskih kardiologa prepoznat na višim razinama, svjedoči činjenica da će Mostar dogodine biti domaćin Svjetskog kongresa kardiologa.

Kopirati
Drag cursor here to close