Rat protiv nikotina

Danas je “Nacionalni dan bez cigarete”

Sci-Tech / Flash | 31. 01. 2016. u 09:29 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U velikom broju zemalja danas se obilježava “Nacionalni dan bez cigarete”, tijekom koga se pokušava educirati stanovništvo od opasnosti koje prijete pušačima, ali i onima koji se nazivaju “pasivnim pušačima”, kolateralnim žrtvama pušača.

Službeni podaci govore da duhanski dim godišnje ubije pet milijuna ljudi u svijetu, te još još 600.000 njih čiji je jedini grijeh bio taj što su bili blizu onih koji puše.

Jedini rat koji podržavaju sve vlade svijeta je rat protiv duhanskog dima. Vode ga vojske nepušača, a saveznici su im čak i pušači. Američka agencija za zaštitu životne sredine svrstala je duhanski dim u “klasu A” kao “humanog kancerogena”, za koji ne postoji minimalna sigurna doza kojoj čovjek može biti izložen.

Usprkos tome, skoro je nemoguće suprotstaviti mu se. U osnovi pušačke ovisnosti stoji glad za nikotinom. Iako je nikotin samo jedan od preko 4.000 kemikalija pronađenih u dimu cigarete, on na ljudski mozak djeluje kao droga. Apsorbira se kroz kožu i sluzokožu, a do mozga stiže u roku od 10 sekundi nakon uvlačenja.

“Rat” protiv pušenja u BiH

Udruženje “Progresivni Razvoj Organizacija i Individua” (PROI) obratit će se danas javnosti u Sarajevu povodom obilježavanja Dana bez cigareta, priopćeno je iz ovog udruženja.

Na konferenciji će govoriti Koordinator za kontrolu duhana pri Federalnom ministrastvu zdravstva Aida Ramić-Čatak, Dekanesa Fakulteta Zdravstvenih studija Univerziteta u Sarajevu Dijana Avdić, Specijalista higijene – zdravstvene ekologije Senada Hadžijusufović, Koordinator projekta “Smanjenja faktora rizika za zdravlje u Bosni i Hercegovini” koji realizira Ured Svjetske Banke Darko Paranos i Programska direktorica PROI-a Uliana Bakh.

Skup će biti otvoren snimkom sa izjavom jednog od osnivača Dana bez cigarete Miroslava Jerinića.

Tijekom konferencije PROI će predstaviti prvu veliku javnu kampanju u BiH, koja adresira problem upotrebe duhanskih proizvoda i posrednog pušenja pod nazivom “Smeta Mi”.

Kopirati
Drag cursor here to close