Podizanje svijesti

Danas je Međunarodni dan disleksije

Sci-Tech / Flash | 06. 10. 2016. u 10:43 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prvi put u Bosni i Hercegovini, od 3. do 9. listopada, obilježava se Međunarodni tjedan podizanja svijesti o disleksiji, i 6. listopada Međunarodni dan disleksije s ciljem podizanja svijesti o problemima sa kojima se suočavaju disleksične osobe.

Disleksija je različitost koja čini teškim sticanje i korištenje vještina čitanja i pisanja. Neurološkog je porijekla i nema povezanosti između razine inteligencije i prisutnosti disleksije.

"U našem obrazovnom sistemu djeci koja imaju disleksiju i srodne poteškoće u učenju ne pruža se adekvatna podrška te da su oni, kao i njihovi roditelji, prepušteni sami sebi u borbi za ostvarivanje osnovnog dječijeg prava: prava na obrazovanje. Primarno radimo na podizanju svijesti kako bi se stekli neophodni preduslovi za eventualne izmjene postojećeg zakonskog okvira po pitanju metoda podučavanja te razbijanju predrasuda o disleksiji. Kao naredni korak, planirano je otvaranje Drop-in centra za roditelje, gdje će roditeljima biti dostupne informacije o prepoznavanju disleksije, nadležnim institucijama, alternativnim metodama učenja", izjavio je Danilo Jovanović, iz Udruženja za podršku osobama sa disleksijom 'Vjetar'.

Disleksija se često spoznaje tek kada dijete počinje da zaostaje u čitanju, pisanju i razumjevanju pročitanog za vršnjacima, te ju je stoga vrlo bitno na vrijeme prepoznati.

"Tek u devetoj godini mom djetetu je ustanovljena disleksija. Iako je uvijek briljirao na usmenim, zbog loših ocjena na pismenim ispitima imao je lošije zaključne i zbog toga nije uspio upisati srednju školu koju je htio", prisjeća se Lejla Kovačević, majka dječaka Kenana, koji pati od disleksije.

Ne dozvolimo da Kenanova priča bude I priča nekog drugog djeteta! Jer, korištenjem odgovarajućih metoda podučavanja, osobe sa disleksijom mogu uspješno da uče i dosegnu svoj puni potencijal.

Partneri projekta obilježavanja Međunarodne sedmice podizanja svijesti  o disleksiji i Međunarodnog dana disleksije su Ministarstvo obrazovanja KS, agencija McCann Sarajevo, Kriterion, GreenPrint, Creativo centar d.o.o. i Buybook.

Kopirati
Drag cursor here to close