Eurocontrol

Daleko veći izazov BHANSA-i predstavlja preuzimanje gornje razine bh. zračnog prostora

Sci-Tech / Flash | 01. 10. 2015. u 11:40 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Matanović se susreo s generalnim direktorom te institucije Frankom Brennerom.

Susretu je prisustvovao i vršitelj dužnosti direktora BiH Agencije za pružanje usluga u zračnom prometu (BHANSA) Davorin Primorac.

Rezimirani su rezultati provedbe BiH Strategije za upravljanje zračnim prostorom, čija je prva faza okončana preuzimanjem kontrole prometa do visine od 9.900 metara.

Konstatirano je da je pristup preuzimanja kontrole do te razine primjeren i za drugu fazu ove strategije, odnosno preuzimanja kontrole zračnog prostora iznad 9.900 metara, što će biti daleko veći izazov i odgovornost, s obzirom na to da se više od 90 posto zračnog prometa odvija upravo na ovoj razini.

Ministar Matanović je informirao Brennera da je Ministarstvo iniciralo formiranje novog saziva Vijeća BHANSA-e koje je potvrdilo Vijeće ministara BiH, te raspisalo natječaj za imenovanje Uprave, koji se privodi kraju.

Na ovaj način, BHANSA će dobiti upravu koja će omogućiti da BHANSA preuzme ulogu nositelja aktivnosti u drugoj fazi Strategije, uz svesrdnu političku i stručnu podršku Vijeća ministara BiH i resornog ministarstva.

S tim u svezi, započeta je izrada Akcionog plana preuzimanja gornje razine bh. zračnog prostora, što je i obveza definirana Zaključkom Predstavničkog doma BiH.

Brenner je izrazio potpunu potporu izradi i implementaciji Akcionog plana te ponudio potporu Eurocontrola u ovom nastojanju.

Najavio je posjetu BiH početkom sljedeće godine, do kada će Akcioni plan biti usuglašen i prezentiran Predstavničkom domu i bh. javnosti, priopćeno je Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close