Faktor destabiliziranja

Dačić: Cyber napadi suštinska prijetnja 21. stoljeća

Sci-Tech / Flash | 16. 04. 2015. u 13:12 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Cyber napadi predstavljaju suštinsku prijetnju 21. stoljeća i faktor su potencijalnog destabiliziranja međunarodnog mira i sigurnosti, rekao je danas u Haagu prvi potpredsjednik vlade i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić na Globalnoj konferenciji o cyber prostoru 2015. godine.

"Kao država koja predsjeda OESS-om u 2015. godini, Srbija je postavila cyber sigurnost kao jedan od prioriteta i namjerava pružiti podršku provedbi usvojenih mjera za jačanje povjerenja (CBMs), kao i razvoju novog seta mjera", rekao je Dačić, javlja Tanjug.

On je, u svojstvu predsjedatelja OESS-a, podsjetio da su članice OESS-a 2011. godine osnovale neformalnu radnu skupinu koja je, do 2013. godine, identificirala jedanaest mjera za jačanje povjerenja koje se odnose na smanjenje rizika od sukoba koji proizlazi iz uporabe informacijsko-komunikacijskih tehnologija.

Ove mjere za jačanje povjerenja su, kako je objasnio, praktične mjere koje imaju za cilj smanjenje nepovjerenja, nesporazuma i pogrešnih procjena i nude izvjestan razina predvidljivosti i transparentnosti među državama i predstavljaju priliku da se ostalim partnerima pokaže važnost stabilnosti u cyber prostoru.

Dačić je ocijenio da je u 2014. godini postignut veliki napredak te da je više od dvije trećine država sudionica OESS-a doprinijelo provedbi CBMs i dodao da će u 2015. pažnja biti usmjerena na ostvarivanje daljnjeg napretka.

Usvajanje novih mjera za jačanje povjerenja će svakako ovisiti od političke volje svih država sudionica OESS-a, a Srbija će, sa svoje strane, učiniti sve što je u njezinoj moći kako bi pospješila ovaj proces.

Značajno je, naveo je on, da OESS do danas ostaje jedina organizacija pri kojoj je takav dogovor postignut.

Uz mjere za jačanje povjerenja, OESS zemljama sudionicama nudi jedinstvenu platformu za rješavanje problema različitih cyber prijetnji, u isto vrijeme štiteći temeljne slobode i ljudska prava, rekao je Dačić.

Po njegovim riječima, OESS je u dobroj poziciji da postigne sveobuhvatan koncept cyber sigurnosti kroz različite napore koji uključuju cyber komponente.

Srbija će tijekom predsjedanja OESS-a doprinijeti nalaženju učinkovitih odgovora na cyber prijetnje organiziranjem stručne radionice u Beogradu na jesen, poručio je Dačić.

Kopirati
Drag cursor here to close