Ulaganje u obrazovanje

Cjeloživotno učenje i obrazovanje odraslih - Kako bi BiH izgledala kao društvo znanja

Sci-Tech / Flash | 25. 01. 2016. u 14:18 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obrazovanje odraslih je tema o kojoj se u našem društvu rijetko govori. Edukativan sadržaj našao je prostor u dijaloškoj TV emisiji 'Ja biram goste' koju je vodio gost-urednik, Emir Avdagić, direktor DVV internationala, u društvu cijenjenih gostiju iz prakse obrazovanja.

Tema emisije bila je obrazovanje odraslih koje treba doprinijeti ekonomskom razvoju suvremenog društva, i otvoriti više prostora za djelotvorno sudjelovanje građana u rješavanju različitih problema u užoj i široj socijalnoj zajednici.

Više o SEC-u pročitajte ovdje.

Tanja Raič Tarčuki, voditeljica Socijalno-edukativnog centra Mostar, ustanove koja je specijalizirana za obrazovanje odraslih, objasnila je pojmove cjeloživotnog učenja i obrazovanja odraslih, koji se često u javnosti koriste kao sinonimi što zapravo nisu.

Cjeloživotno učenje, po riječima Raič-Tarčuki je koncept koji po UNICEF-ovoj definiciji obuhvaća 4 stupa: Predškolsko, Školsko (koje obuhvaća osnovno i srednje), zatim Visokoškolsko i četvrti stup: obrazovanje odraslih, te da je u tom kontekstu obrazovanje odraslih dio koncepta cjeloživotnog učenja.

''U našem društvu uopće nemamo pravo govoriti da u potpunosti koristimo koncept cjeloživotnog učenja, jer je činjenica da još uvijek nemamo rješenu zakonsku regulativu u cijelom društvu, također, nemamo izdvojena sredstva za obrazovanje odraslih u javnim proračunima, nemamo adekvatne programe za obrazovanje odraslih i sl., a tek kada sve to budemo imali, stičemo pravo spominjanja cjelokupnog koncepta cjeloživotnog učenja, jer je jedino tada taj pojam točan – kada smo sigurni da su u njima obuhvaćena sva četiri stupa obrazovanja'', istaknula je Raič Tarčuki.

Ministar obrazovanja, znanosti i mladih Županije Sarajevo, Elvir Kazazović rekao je da se u Županiji Sarajevo lobiraju i lokalne zajednice za obrazovanje odraslih iz čega i oni mogu imati povlastice tog rada kroz poreze, a zakon kao sistemsko rješenje će znatno unaprijediti obrazovanje društva.

Kazazović smatra kako kompetencije kadrova koji završavaju srednje škole i fakultete, ne odgovaraju tržištu rada u Bosni i Hercegovini.

Avdagić pak smatra kako je napravljen ogroman pomak čime je obrazovanje odraslih postalo dio jedinstvenog obrazovnog sustava u većini dijelova naše zemlja. Nažalost, taj proces još uvijek nije okončan jer još četiri županije i Brčko distrikt trebaju donijeti Zakon o obrazovanju odraslih.

''Cijela država BiH mora u sinergiji raditi na ovome. Kada su se pojavili strani ulagači i gospodarske kompanije, mi nismo mogli odgovoriti na njihove zahtjeve dok nismo riješili zakon i podzakonske akte, a znate kako funkcionira gospodarstvo, ako im vi brzo ne odgovorite na zahtjeve za usavršavanje radnog kadra, oni idu u drugu županiju sa svojim ulaganjima“, naveo je primjer Ministar obrazovanja, mladih,znanosti, kulture i sporta Bosansko-podrinjske županije, Damir Žuga.

Što je veća ekonomska moć pojedinaca i što je društvo razvijenije, veća je i svijest o potrebi obrazovanja odraslih u kontekstu cjeloživotnog učenja, zaključili su sugovornici emisije.

''Živimo u društvu u kojem je velik postotak nezaposlenih osoba, osobito mladih ljudi, a koji više nisu konkurentni na tržištu i postaju socijalno isključeni'', kazala je stručna savjetnica za europske integracije pri Ministarstvu civilnih poslova BiH, Lejla Divović, naglašavajući da svatko mora uzeti stvar u svoje ruke i učiti i nakon formalnog školovanja, ukoliko želi poboljšati kvalitetu svog života.

''Iako je činjenica da u procesu obrazovanja sudjeluju pojedinci, ovdje želim naglasiti i značaj institucionalnog ili organiziranog obrazovanja, gdje različite ustanove, poduzeća, udruge - organiziranjem raznih obuka i usavršavanja potiču razvoj obrazovanja odraslih i izravno ga provode. Veliki je značaj upravo pravnih subjekata koji će na određeni način motivirati, organizirati ili ulagati u svoj kadar kako bi razvojem pojedinaca u svome timu, izravno razvili i kvalitetu svoje organizacije, samo trebamo biti sigurni da te obuke i usavršavanja rade osobe educirane u vještinama obrazovanja odraslih, odnosno da imaju andragoške kompetencije'', objasnila je Raič Tarčuki.

Edukativnu dijalošku emisiju Avdagić je zaključio citiranjem Ghandija: 'Živite kao da će te sutra umrijeti, a učite kao da će te zauvijek živjeti'.

Kopirati
Drag cursor here to close