Edukacija

Budući mostarski novinari na radionici OSCE-a

Sci-Tech / Flash | 26. 04. 2016. u 16:33 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini, u suradnji s nevladinom organizacijom Inkubator društvenih inovacija ''Munja'' iz Sarajeva, organizirala je trodnevnu radionicu za studente novinarstva sa sveučilišta iz Sarajeva, Banja Luke i Mostara.

Cilj radionice bio je upoznati studente sa radom Misije, s posebnim fokusom na slobodu medija, prevenciju nasilnog ekstremizma i incidenata motiviranih mržnjom i predrasudama.

''Veoma je važno educirati buduće studente o etičkim i profesionalnim standardima u medijskom izvještavanju, budući da novinari imaju ogromnu odgovornost u pružanju doprinosa miru i stabilnosti u Bosni i Hercegovini'', istakla je Željka Šulc, glasnogovornica Misije OSCE-a u BiH.

Jan Zlatan Kulenović iz Inkubatora društvenih inovacija ''Munja'' naglasio je da je 63 posto mladih nezaposleno, od čega samo 7 posto njih su aktivni članovi društva.

''Važno je nadahnuti mlade i informirati ih o njihovoj poziciji, ali i o mogućnostima koje su im na raspolaganju. Zbog toga smo i inicirali internet platformu 'munja.ba' i otvorili vrata suradnji s mladim novinarima. Uloga mladih novinara i aktivnih studenata može biti vrlo korisna u procesu motiviranja i angažiranja mladih.''

Studenti su također prisustvovali prijemu povodom generalnog sastanka Europske federacije novinara, gdje su razgovarali o izazovima novinarske profesije, kao i tematskoj sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH posvećenoj slobodi izražavanja i slobodi medija.

''Radionica je obuhvatila nekoliko perspektiva OSCE-a i 'Munje'“, izjavila je Amela Pokvić, studentica Univerziteta u Sarajevu.

''Zahvaljujući OSCE-u, naučila sam mnogo od govornika u Parlamentu o izazovima koji čekaju nas, buduće novinare. Drago mi je što sam mogla čuti više o radu OSCE-a u oblasti slobode medija od predstavnice OSCE-a za slobodu medija Dunje Mijatović osobno.''

''Radionica je bila prilika da se upoznamo s mnogo uglednih osoba iz svijeta novinarstva'', istakao je Frano Krišto, student iz Mostara. ''Korisne rasprave koje smo vodili s novinarima iz cijele Europe i sa stručnjacima iz OSCE-a značit će mnogo za naše buduće obrazovanje''.

Kopirati
Drag cursor here to close