Svjetski dan zdravlja

Broj oboljelih od dijabetesa u FBIH poprima epidemijske razmjere

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2016. u 12:35 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom Svjetskog dana zdravlja koji je ove godine posvećen šećernoj bolesti, dijabetesu, Zavod za javno zdravstvo (ZZJZ) Federacije BiH organizirao je u suradnji s federalnim Ministarstvom zdravstva okrugli stol kako bi se skrenula pozornost javnosti na značenje jačanja nadzora, prevencije i tretmana dijabetesa u Federaciji BiH.

Po riječima ravnatelja federalnog ZZJZ prim. dr. Davora Pehara, broj oboljelih od šećerne bolesti u FBiH je sve veći i poprima epidemijske razmjere, a prate je teške zdravstvene posljedice, invalidnost i komplikacije poput srčanog i moždanog udara, amputacije i oštećenja vida.

Prema podatcima federalnog ZZJZ u Federaciji BiH je 70.000 oboljelih, dok se u BiH taj broj popeo, prema podatcima Europske asocijacije, na 336.000. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) je u svom izvješću na današnji dan upozorila na to kako je oboljenje od dijabetesa povećano četiri puta u odnosu na 30 godina prije.

Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za BiH (WHO) Viktor Olsavski istaknuo je kako je dobra stvar za jugoistočnu Europu i Balkan to da je povećanje dijabetesa samo dva puta. Istodobno je poručio da se protiv dijabetesa možemo boriti na tri načina: jesti zdravo, kretati se i redovito posjećivati liječnika.

Dopredsjednik Saveza udruga dijabetičara u BiH prim. dr. Midhat Mujić kaže da kao dijabetolog pedijatar i sam oboljeli od te bolesti, nije zadovoljan koracima koji se poduzimaju u BiH u smjeru otkrivanja i samoga liječenja dijabetesa. On je napomenuo kako u BiH ne postoji registar za dijabetes, kao i to da je jako loša edukacija osoba s dijabetesom tipa 2, koji uglavnom padaju na teret primarne zdravstvene zaštite, odnosno timove obiteljske medicine.

On je mišljenja kako u nekim sredinama praktično i ne postoji edukacija pacijenata s dijabetesom ili se prenosi s koljena na koljeno, odnosno pacijenti uče jedni od drugih.

''Također, u mnogim županijama i sredinama ne postoje dijabetolozi, odnosno imamo vrlo lošu kadrovsku politiku koja bi se morala ispraviti'', zaključio je prim. dr. Mujić. Pomoćnica federalnog ministra zdravstva Marina Bera kazala je kako je to bolest koja se ne uspijeva otkriti na vrijeme i u više od 40 posto pacijenata se otkrije kada već imaju komplikacije dijabetesa.

''Zdravstveni sustav najmanje košta inzulin, ali su skupe komplikacije koji proizlaze iz bolesti i bolnička liječenja'', kazala je pomoćnica federalnog ministra zdravstva, obrazlažući zašto je potrebno na vrijeme otkriti tu bolest.

Kopirati
Drag cursor here to close