Pinki motocikl

Bosanski mladi inženjeri među najboljima u svijetu

Sci-Tech / Flash | 24. 04. 2016. u 11:46 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kao mnogo puta do sada još jednom se pokazalo da Bosna i Hercegovina ima itekako sposobne i ambiciozne mlade ljude.

Između 3 milijuna inženjera, na stranici www.grabcad.com, iz raznih dijelova svijeta, tim studenata i asistenata Mašinskog fakulteta u Sarajevu proglašeni su najboljim timom inženjera koji je radio na jednom projektu u 2015. godini. Osvojili su ''Golden Gear Award 2015'' za "TOP collaborative model".

GrabCAD stranica o našim studentima kaže: There's no "I" in team, especially with a project as big as this one! The top collaborative model highlights the best model comprised from a group effort. With more than 2,000 parts this was no small project for the CGP Design team of Adi Pandzic, Adis Muminovic & Vahid Avdic. This model took over a year and a half to complete, and came out spectacular.

Studenti su nagradu osvojili za projekt ''PINKI'' koji podrazumijeva razvoj konceptualnog dizajna motocikla i njegovo 3D modeliranje. U sklopu projekta razvijeno je oko 2000 pojedinačnih dijelova motocikla, a projekt je trajao skoro dvije godine. U projektu su sudjelovali studenti: Matej Pezer, Asim Ćosić, Adnan Tiro, Arnel Hero, Admir Šupić i Adnan Šupić.

Više o projektu i osvojenoj nagradi možete naći na linku.

Prezentacijom projekta PINKI na raznim inženjerskim stranicama studenti su privukli klijente i investitore iz raznih dijelova svijeta, kao posljedica toga već su osnovali jednu kompaniju a i druga je u postupku osnivanja. Kompanija Dessault Systems iz USA-a otkupila je prava na korištenje modela PINKI motocikla, a kompanija Nvidia otkupila je prava na korištenje slika motocikla.

Poruka drugim studentima tehničkih fakulteta je da ne čekaju da ih neko zaposli, nego da sami sebi stvore radno mjesto. Posla u današnjem svijetu inženjerstva ima jako puno i sve je dostupno putem interneta, poručili su sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close