Udruženi napor

Borba za jeftinije lijekove protiv opake bolesti!

Sci-Tech / Flash | 09. 04. 2014. u 17:26 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) želi "udružene napore" u smanjivanju cijene novih lijekova za hepatitis C, koji djeluju na virus koji razara jetra, no nisu dostupni većini zaraženih u svijetu.

Ti pozivi u srijedu povećavaju pritisak na farmaceutske tvrtke poput Gilead Sciences koja je suočena s kritikama u SAD zbog toga što dnevna doza njezina lijeka košta tisuću dolara.

U prvim ikad objavljenim smjernicama za liječenje te bolesti WHO je sa sastanka udruženja stručnjaka za bolesti jetara u Londonu snažno preporučio nove lijekove koje su razvili Gilead i Johnson & Johnson - ali je istodobno kritizirao njihovu cijenu.

Liječenje oko 150 milijuna ljudi u svijetu koji žive s kroničnim hepatitisom C novo je područje borbe oko dostupnosti lijekovima.

Kao i u slučaju AIDS-a prije 15 godina moderni lijekovi mijenjaju borbu protiv hepatitisa zbog toga što su novi lijekovi učinkovitiji i bolje se podnose od starih, a izlječenje postižu u više od 90 posto slučajeva.

"Ti su lijekovi fantastični i stvarno predstavljaju prekretnicu", kaže glavni tajnik udruženja za istraživanje bolesti jetara Markus Peck-Radosavljevic iz Beča. "No cijene su previsoke."

Farmaceutske tvrtke tvrde da moraju zadržati visoke cijene svojih uspješnih lijekova kako bi pokrile skupe troškove istraživanja drugih lijekova, uključujući onih koji se u konačnici pokažu neuspješnima.

Virus hepatitisa C širi se krvlju preko zaraženih igala i može izazvati cirozu ili rak jetara. Najveći broj slučajeva bilježi se u siromašnim zemljama u kojima su slabo dostupne dosadašnje komplicirane metode liječenja.

Pojavljivanje novih lijekova, čije je uzimanje jednostavno, moglo bi unijeti revoluciju u liječenje te bolesti pod uvjetom da njihova cijena za višemjesečno liječenje bude prihvatljiva.

Liječnici bez granica, primjerice, smatraju da trošak tromjesečnog liječenja hepatitisa C ne bi smio biti veći od 500 dolara dok je sada cijena takvog tretmana u SAD-u između 66 i 84 tisuće dolara.

Dok su farmaceutske tvrtke spremne značajno sniziti cijene za najsiromašnije zemlje u kojima izdaju dozvole za proizvodnju u tvornicama za generičke lijekove nisu to spremne učniti u srednje razvijenim zemljama poput Kine, Indije ili Rusije za koje smatraju da mogu platiti više cijene.

Farmaceutske tvrtke suočavaju se i s protumjerama u državama u kojima naplaćuju najviše cijene lijekova poput SAD-a u kojem su neki zastupnici Kongresa zatražili od tvrtke Gilead da objasni cijenu od 84.000 dolara za svoj lijek za hepatitis.

Kopirati
Drag cursor here to close