Uz edukaciju

BoHeMSA LC Mostar organizirala besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2015. u 12:47 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruženje studenata medicine BoHeMSA LC Mostar, danas je povodom Svjetskog dana zdravlja, organiziralo akciju besplatnog mjerenja krvnog tlaka i šećera u krvi za sve građane.

Akcija je provođena u prizemlju Mepas Malla od 10 do 12  sati. U akciji je sudjelovalo desetak studenata medicine, a odazvalo se preko 200 posjetitelja.

Studenti medicine već tradicionalno Svjetski dan zdravlja vide kao odličnu priliku za edukaciju građana te prevenciju nekih od najčešćih bolesti - dijabetes i hipertenziju. 

Hipertenzija - Poremećaj karakteriziran visokim krvnim tlakom, što općenito uključuje sistolički krvni tlak ("gornja" brojka, koja predstavlja tlak koji se stvara prilikom otkucaja srca) trajno viši od 140, ili dijastolički krvni tlak ("donja" brojka, koja predstavlja tlak u krvnim žilama kad se srce odmara) trajno preko 90.

Dijabetes - Hrana se probavom razgrađuje do šećera koji se zove glukoza. Glukoza krvlju putuje u stanice i u njima se iz glukoze proizvodi energija za tijelo. Za ulazak glukoze u stanice neophodan je inzulin, hormon koji luči žlijezda gušterača. Ako se ne proizvodi dovoljno inzulina ili inzulin koji gušterača luči ne može djelovati, glukoza ne ulazi u stanice i raste njena razina u krvi. Taj poremećaj nazivamo šećerna bolest ili dijabetes.

 

Kopirati
Drag cursor here to close