Sljedeći potez

BlackBerry priprema smartphone koji će raditi na Androidu

Sci-Tech / Flash | 12. 06. 2015. u 13:07 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Research In Motion (današnji BlackBerry) i Nokia tijekom većeg dijela prošlog desetljeća dominirali su tržištem mobilnih i pametnih telefona, a njihov pad počeo je nakon što je Apple predstavio iPhone, odnosno nakon predstavljanja Androida.

Ove se kompanije nisu prilagodile tržištu te su i dalje forsirale telefone s tipkovnicama i zastarjele operativne sustave, a neki su tržišni analitičari tada govorili kako je jedan od izlaza za RIM i Nokiju prelazak na Android.

Kao što je poznato, Nokia se odlučila na mobilne Windowse, dok je Research In Motion promijenio ime u BlackBerry te su predstavili novu verziju vlastitog operativnog sustava i nove pametne telefone.

Koliko su tu potezi bili ispravni najbolje se vidi po današnjem stanju na tržištu – Microsoft je kupio Nokiju, dok je udio BlackBerryja pao na ispod jedan posto.

BlackBerry se sada pokušava više orijentirati na softver i usluge, a čini se da će jedan od budućnih poteza ove kompanije biti i pametni telefon koji će raditi na Googleovom Androidu, piše Zimo.co.

Takve su barem glasine koje dolaze iz 'neimenovanih izvora bliskih kompaniji', a koje su prvo objavili na Reutersu, a prema tim glasinama njihov prvi Android, osim velikog ekrana osjetljivog na dodir, mogao bi imati i kliznu hardversku tipkovnicu.

Ovakav se uređaj čini prilično zanimljiv jer bi, osim velikog ekrana i poznatog operativnog sustava koji koriste stotine milijuna korisnika, zahvaljujući hardverskoj tipkovnici, omogućio i brže tipkanje.

BlackBerry je na mobilnom sajmu u Barceloni prikazao klizni telefon sa zakrivljenim ekranom – tada nisu objavili neke detalje oko ovog uređaja, a neki tehnološki novinari vjeruju kako bi upravo taj telefon mogao biti prvi BlackBerryjev smartphone koji će raditi na Androidu.

Iz BlackBerryja nisu htjeli komentirati ove glasine, no napomenuli su kako ostaju privrženi aktualnom operativnom sustavu koji pokreće njihove telefone (BlackBerry 10 OS) tako da i dalje možemo očekivati mobilne uređaje koje će pokretati njihov softver, ali to ne znači da neće probati eksperimentirati i s Androidom.

Više bi trebali saznati kroz koji mjesec kada bi trebali predstaviti ovaj klizni smartphone s Googleovim softverom.

Kopirati
Drag cursor here to close