Simpozij

BiH: U bolnicama nema dovoljno primalja

Sci-Tech / Flash | 19. 05. 2016. u 12:04 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''U bolnicama u BiH nema dovoljno primalja. Nedovoljan je broj dobro kvalificiranih babica'', rekla je Adisa Hotić, direktorica Centra Fenix iz Sanskog mosta na Simpoziju primalja koji se održava u Mostaru.

Dodala je da primalje nisu u zadovoljavajućem položaju, ali kako se radi na tome da se to promijeni.

''Status primalja u BiH je nezadovoljavajući, to je profesija koja je u jednom nezavidnom položaju. Smatram da će današnji događaj doprinijeti razvijanju svijesti o važnosti ove profesije'', rekla je Hotić i dodala da majke danas teže jednom drugačijem pristupu porodiljstvu.

Obrazovanje ključno za profesiju

Razlog zbog kojeg su primalje u lošem položaju stoji u obrazovanju koje im je nužno, a koje mnoge ne mogu dobiti. To nije slučaj samo u BiH, nego i u Hrvatskoj.

''Primalje u Hrvatskoj još uvijek nemaju samostalnost koju bi trebale imati. Nemaju samostalnost zato što naše bazično školovanje još nije adekvatno ni zadovoljavajuće. Nemamo diplomski studij primaljstva, prvostupništvo primaljstva imamo jedino u Rijeci i Splitu, dok ga u Zagrebu nemamo'', rekla je Biserka Matok- Glavaš, glavna sestra Odjela za ginekologiju i porodništvo Kliničke bolnice Merkur u Zagrebu.

Danas žene traže drugačiji pristup prilikom poroda, te je uloga primalje pri porodu ključna.

''Odnos primalje i žene koja rađa mora biti poseban, temeljen na prijateljskoj bazi. Primalja i žena koja rađa moraju razviti partnerski odnos. Primalja je osoba koja svojim komunikacijskim vještinama mora ženu podupirati i poštivati njezina uvjerenja'', rekla je Matok- Glavaš.

Dvodnevni Simpozij primalja koji se održava u HKD Herceg Stjepan Kosača organiziraju Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Krucijalna uloga primalje

Svečano ga je otvorila rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić, a na ceremoniji otvaranja se prisutnima obratio gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić.

U glazbenom dijelu otvaranja nastupili su klapa Lira iz Trebižata, te mališani iz Caritasovog vrtića Sveti Josip. Voditeljica ceremonije otvaranja je bila novinarka Anamarija Dedić.

Tema drugog simpozija primalja s međunarodnim sudjelovanjem je "Jačanje kvalitete primaljske skrbi - izazov za budućnost''.

''Tema simpozija je aktualna ne samo u nas, nego i u zemljama u okruženju. Cilj simpozija je da ukažemo na važnost jačanja primaljske skrbi, a i na krucijalnu ulogu primalje u zdravstvenoj zaštiti žena i novorođenčadi'', rekla je mr.sc. Olivera Perić,dipl.m.s., predsjednica Organizacijskoga odbora Simpozija.

Podsjećamo, Prvi simpozij ovog karaktera je bio održan prije 15 godina.

Kopirati
Drag cursor here to close