Mektić

BiH se (tek) sprema za hakerski napad

Sci-Tech / Flash | 15. 05. 2017. u 11:30 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić ocijenio je ozbiljnom situacijom posljednji globalni hakerski napad, upozorivši da se BiH, kao država, kasno počela baviti uspostavljanjem sustava kojim se od takvih napada može obraniti.

Ipak, naglasio je da je Vijeće ministara BiH usvojilo nekoliko planskih dokumenata u vezi sa zaštitom na Internetu, a uspostavljen je zajednički tim koji može odgovoriti na hakerske napade kada su u pitanju bh. institucije.

''Dogovorili smo da Ministarstvo sigurnosti uz pomoć stručnjaka napravi plan za blagovremeni odgovor, kao i da se na razini entiteta uspostave vlastiti timovi koji će znati odgovoriti napadima'', pojasnio je Mektić.

Dodao je da je u tijeku finalizacija tog posla te će takav sustav omogućiti da se BiH obrani protiv takvih napada, iako BiH nije bila predmet posljednjeg organiziranog hakerskog napada.

Najavio je i da je u tijeku uspostavljanje tijela nazvanog CERN u kojem će biti stručnjaci za obranu od hakerskih napada i koji će adekvatno i blagovremeno reagirati.

Globalni hakerski napad u petak je pogodio više od 200.000 'žrtava' u najmanje 150 zemalja, a njegova specifičnost ogleda se u tome što je ucjenjivački softver korišten u kombinaciji s takozvanim funkcijom crva tako da se zaraza širila automatski. Strahuje se od povećanja broja 'žrtava' među kojima mogu biti pravne i fizičke osobe.

Kopirati
Drag cursor here to close