Informatizacija

BiH pet godina čeka zarobljenu frekvenciju

Sci-Tech / Flash | 16. 05. 2014. u 13:50 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

BiH dosta kasni u rješavanju problema vezanih za telekomunikacije i informatizaciju društva, a nedostatak političke volje najbolje se vidi u digitalizaciji radio-difuzije u BiH, izjavio je danas u Sarajevu savjetnik ministra komunikacija i transporta BiH Mehmed Agović.

"Poznato je da javni RTV servisi svoj program emitiraju na frekvenciji od 800 megaherca, koja je i prema međunarodnim ugovorima predviđena za mrežu četvrte generacije mobilne telefonije. BiH je preuzela tu međunarodnu obvezu prije nekoliko godina, ali već pet godina čekamo oslobađanje te zarobljene frekvencije koja može još više doprinijeti poboljšanju komunikacijskih uvjeta u BiH", istaknuo je Agović.

Govoreći o ovogodišnjoj temi za Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva "Širokopojasnost za održivi razvoj", Agović je rekao kako se nada da će taj proces biti okončan u predviđenom roku, a to je polovina sljedeće godine.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo trenutno radi na izradi nekoliko zakonskih dokumenata, među kojima je strategija "širokopojasne mreže", definiranje uvjeta za mrežu četvrte generacije mobilne telefonije, te politika informacijskog društva za predstojeće srednjoročno razdoblje.

"Pokušavamo nekako preskočiti određene periode da bismo, koliko je to moguće, ušli ukorak s novim tehnologijama", rekao je Agović na konferenciji za novinare u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Predstavnik Regulatorne agencije za komunikacije BiH Jasmin Mušović rekao je kako BiH, kao zemlja u tranziciji, ima dosta dobro razvijene telekomunikacije, dodavši da kada bi postojala i politička podrška, ona bi bila na razini razvijenih zemalja.

"Mi, koji svakodnevno živimo telekomunikacije, želimo poslati, bar jednom godišnje, poruke koje su globalnog karaktera. I glavni tajnik Međunarodne telekomunikacijske unije Hamadoun Toure daje značaj upravo poboljšanju života u cijelom svijetu upravo time što se čini sve da se razvije svaka od pojedinih zemalja članica'', naglasio je Mušović.

S tim u vezi, rekao je on, najmoderniji pristup sadržajima na internet, prijenos podataka, umrežavanje na globalnoj razini, je nešto što se danas već smatra ekvivalentom za boljitak društva.

Zamjenik glavnog tajnika Vanjskotrgovinske komore BiH Zdravko Marinković rekao je kako se Komora svake godine pridružuje obilježavanju ovog jubileja, te da na takav način pokazuje interes, zajedno s nadležnim organima i operaterima, za ovu važnu djelatnost.

"Nadamo se da ono što se događa i što će se događati u ovoj oblasti u BiH, ide u korak sa svjetskim trendovima. Svakako da smo zainteresirani i za razvoj telekomunikacija i informatizacije društva u cjelini, koje može na svaki način doprinijeti i boljem poslovnom okruženju, brzom, kvalitetnom i efikasnom uključivanju i gospodarskih subjekata BiH, u svjetske tokove, u međunarodnu podjelu rada, te približavanje drugim tržištima'', istakao je Marinković.

Prema njegovim riječima, i sama Komora, koja je prepoznala važnost i telekomunikacija i informatizacije društva, u svojoj djelatnosti svakodnevno primjenjuje nove tehnologije, tako da je već u poziciji da razvija neke projekte i da se uključuje u međunarodnu razmjenu.

Kopirati
Drag cursor here to close