Upozorenja na katastrofe

BiH od 19. veljače na službenoj stranici MeteoAlarma EU

Sci-Tech / Flash | 17. 02. 2014. u 14:00 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će od 19. veljače službeno biti na europskoj mapi službene stranice MeteoAlarma koji pruža pravovremena upozorenja o potencijalno opasnim vremenskim pojavama za 650 regija za 12 različitih pojava koje izdaju hidrometeorološke službe iz 34 države.

Sa sve većom pokretljivošću stanovnika Europe, postaju sve važnije informacije o potencijalno opasnim vremenskim pojavama koje su integrirane u sustav koji je lako dostupan, dosljedan i redovno ažuriran.

Dokaz tome je i podatak da je stranica www.meteoalarm.eu koja je u upotrebi od ožujka 2007. godine imala više od tri milijarde pregleda. Korisnici su sa svih strana Europe, Amerike i Azije. Više od 1.000 stranica prenosi MeteoAlarm upozorenja.

Ured UN-a za smanjenje rizika od katastrofa (The United Nations Office for Disaster Risk Redudion - UNISDR) i Svjetska meteorološka organizacija (WMO) su implementacijom Projekta "Izgradnja otpornosti na katastrofe u zapadnom Balkanu i u Turskoj" dodijelili Bosni i Hercegovini sredstva za učlanjenje u program MeteoAlarma.

U projekt su osim BiH uključene Albanija, Hrvatska, Makedonija, Crna Gora, Srbija, Kosovo i Turska. Članstvo BiH je započelo 1. siječnja 2013. godine.

Federalni hidrometeorološki zavod Sarajevo i Republički hidrometeorološki zavod Banja Luka počet će 19. veljače službeno svoje aktivnosti u MeteoAlarmu. U prethodnom razdoblju oba zavoda su završila sve tehničke pretpostavke potrebne za MeteoAlarm.

Službeni početak programa MeteoAlarma u BiH je važan korak ovog IPA projekta na smanjenju rizika od katastrofa, navode iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Sustav koji se zasniva na pozitivnim iskustvima ostalih članica MeteoAlarma dat će dodatni doprinos postojećem sustavu za izdavanje informacija i upozorenja o vremenu u Bosni i Hercegovini, a ujedno i doprinijeti boljem pregledu opasnih vremenskih pojava u cijeloj Europi.

Ceremoniji ulaska BiH u MeteoAlarm 19. veljače u Sarajevu nazočit će Mustafa Adiguzel, predstavnik Glavnog tajnika WMO-a, Sergio Pasquini, predstavnik EUMETNET-a, Michael Staudinger, program-menadžer METEOALARM-a i direktor središnjeg instituta za meteorologiju i geodinamiku (Austrija).

Kopirati
Drag cursor here to close