Digitalizacija

BiH od 17. lipnja u medijskom polumraku?

Sci-Tech / Flash | 14. 04. 2015. u 14:42 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Vrlo je izvjesno da će građani Bosne i Hercegovine od 17. lipnja ostati u medijskom polumraku, jer do danas još ništa nije urađeno na digitalizaciji televizijskog programa'', konstatirao je danas doc.dr.sc. Ilja Musa, pročelnik studija novinarstva na Filozofskom fakultetu u Mostaru.

Govoreći na “Danu novinarstva” u Orašju, on je pojasnio da, ukoliko se nešto ubrzano ne promjeni, sve televizijske kuće u BiH će 17. lipnja morati zaustaviti emitiranje analognog programa i preći na digitalno, javlja Radio Brčko.

''Ukoliko se ne postignu brzi dogovori između javnih medijskih servisa i Vijeća ministara BiH, izvjestan je medijski polumrak. Zahvaljujući razgranatoj mreži kablovskih operatera, koji će moći biti platform televizijskim programima, i uz pomoć satelitskog i internet emitiranja, govorimo o polumraku a ne medijskom mraku'', kaže profesor Musa.

U važnom mozaiku koji se zove “Projekt digitalizacije” nema korporacije javnih RTV servisa, zajedničkog tijela koje bi se brinulo o tehnološkom razvoju. Na taj način kasni i komercijalni sektor, a posljedice se već mogu nazreti. S obzirom što je sve potrebno uraditi kako bi započelo digitalno televizijsko emitiranje, malo je optimizma da će taj posao biti završen u predviđenom roku.

Digitalizacija je međunarodna obveza koju je BiH potpisala u Ženevi 2006. godine. Posljedica za javni RTV servis je vrlo ozbiljna, jer tehničke dozvole za analogni signal prestaju važiti 17. lipnja i ne mogu se produžiti. To znači da će oni morati tražiti načine emitiranja jedino u kablovskim sustavima, barem kao privremeno rješenje.

Značajnu ulogu u razbijanju medijskog mraka u BiH mogla bi dati i sve popularnija internet televizija. O tome je govorio jedan od profesora Filozofskog fakulteta, mr. Franjo Takač, navodeći sve prednosti koje donosi internetsko emitiranje televizijskog programa.

Iako je među građanima ove zemlje još uvjek internet televizija poprilična nepoznanica, iz dana u dan raste broj gledatelja ovog medija, koji postaje značajna alternative i korektiv tradicionalnoj televiziji.

Dok se u Bosni i Hercegovini još ne zna tko je dužan i odgovoran izvršiti digitalizaciju na vrijeme, i tko eventualno opstruira cijeli proces, mediji u susjednim zemljama usavršavaju digitalno emitiranje i konvergenciju medija u borbi za marketinški kolač.

I Hrvatska radio televizija se morala odreći tradicionalnog konzervativnog pristupa medijskom nastupu, te kroz konvergenciju se približiti zahtjevima današnjeg tržišta.

O tome je prisutnima na “Danu novinarstva” u Orašju govorio jedan od poznatih urednika sa HRT-a Siniša Kovačić.

Koliko je HRT krenuo u modernizaciju i prilagođavanje tržištu svjedoče i radikalne izmjene u programskoj shemi te pomjeranje termina središnjeg dnevnika u 19 sati. Iako su te promjene u HRT-u nastupile nedavno rezultati su već uočljivi.

Popularnost središnjeg dnevnika, ali i drugih programskih sadržaja značajno se popravlja. Sve se radi kako bi se zadovoljile potrebe, sponzorima najbitnije ciljne skupine, građana od 18 do 54 godine, prenosi Radio Brčko.

Na “Danu medija” bilo je riječi i o marketinškim iskustvima i aspektima u medijima. O tome je govorio dugogodišnji medijski i marketinški djelatnik iz Vinkovaca, Drago Veselčić.

Ukazao je na potrebu kvalitetnije komunikacije s marketinškim agencijama, te dodatne edukacije djelatnika u marketingu kako bi se izbjegle pogreške u procjeni kvalitete određenih medijskih proizvoda.

Kopirati
Drag cursor here to close