Mostar

BiH nema certifikacijske kuće i ispitne laboratorije

Sci-Tech / Flash | 28. 09. 2016. u 11:12 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Fakultetu strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru u srijedu je održana radionica o jačanju sustava kvalitete tehnologije i industrije proizvoda i usluga u BiH.

Po riječima Dragana Milovića iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, do sada je uloženo puno domaćih i stranih sredstava i napora u razvoj institucionalnih kapaciteta Bosne i Hercegovine u oblasti infrastrukture i kvalitete, odnosno u razvoj instituta i institucija iz oblasti standardizacije, akreditacije i nadzora na tržištem.

"Krajnji cilj svih tih aktivnosti je to da napravimo takav sustav koji će omogućiti da se bh. proizvodi mogu izvoziti nesmetano na tržište Europske unije, a samim time dalje u svijet", istaknuo je Milović.

Dodao je kako su trenutno domaće tvrtke prinuđene tražiti certifikacijske kuće i ispitne laboratorije u inozemstvu kako bi svoje proizvode mogle izvoziti, što iziskuje dodatne troškove.

S druge strane, to bi se sve moglo raditi u domaćim institucijama, što bi pojačalo konkurentnost domaćih tvrtki.

U projektu "Jačanja sustava kvalitete tehnologije i industrije proizvoda i usluga u BiH" partnerski sudjeluju Fakultet strojarstva i računarstva Sveučilišta u Mostaru i tvrtke Lotrič Meroslovje d.o.o. Slovenija i Lotrič Control d.o.o.

Realizacijom spomenutog projekta bh. gospodarstvu otvorit će se prilika usavršavanja u području 3-D mjerenja, koje je iznimno važno za automobilsku, farmaceutsku i metalno-prerađivačku industriju.

Kopirati
Drag cursor here to close