Savjeti iz Švedske

BiH mora više ulagati u obrazovanje

Sci-Tech / Flash | 13. 03. 2016. u 12:39 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministrica višeg i cjeloživotnog obrazovanja u vladi Kraljevine Švedske Aida Hadžialić kazala je u razgovoru za Fenu da u Bosni i Hercegovini postoji veliki potencijal koji predstavljaju mladi ljudi naše zemlje.

''Međutim, ne možete očekivati da se stvari dogode same od sebe, ukoliko ne radite na tome, kao pojedinci, ali i na nivou države'', istaknula je.

Hadžialić je rođena u BiH, a veći dio svoga života živi i radi u Švedskoj. Nedavno je prvi put boravila u službenoj posjeti BiH, čiji je glavni cilj, kako je rekla, bio ekonomska i poslovna suradnja Švedske i BiH. S tim u vezi, istaknula je da švedska vlada vjeruje da postoji potencijal u jačanju trgovinskih mogućnosti Švedske i zemalja jugoistočne Europe.

Ova mlada i uspješna političarka najmlađa je ministrica u povijesti Švedske, a na početku njenog mandata kaže da je imala teškoća u ostvarivanju kontakta s medijima pošto nije bila poznata široj javnosti.

''Međutim, moje prethodno iskustvo pravnika i zamjenika gradonačelnika bila je dobra škola i dokazala sam da sam pouzdana ministrica'', naglasila je.

Kao prioritete njenog mandata istaknula je stvaranje obrazovnog sustava izgrađenog na jednakosti i najboljoj kvaliteti, kao i pružanje jednakih mogućnosti za cjeloživotno učenje svim Šveđanima.

''Švedska je prešla veliki put, ali još nismo ostvarili cilj, tako da je potrebno provesti političke reforme. Već sam započela tu promjenu i nastavit ću s radom da bih omogućila jednako obrazovanje za sve'', riječi su mlade švedske ministrice.

Uspoređujući obrazovne sustave Švedske i BiH, kazala je da se najočiglednija razlika ogleda u tome što u Švedskoj postoji jedan program obrazovanja, bez obzira na to o kome se radi. S druge strane, mišljenja je da BiH mora više ulagati u obrazovanje.

Zaključila je da glavni razlozi uspješnog rada švedskih škola leže u činjenicama da je švedski obrazovni sustav univerzalan, besplatan i dostupan svima, što je i najvažnije za uspjeh jednog obrazovnog sustava.

Aida Hadžialić je rođena 1987.godine, a u Švedsku je kao izbjeglica iz BiH došla s pet godina. Diplomirala je pravo na univerzitetu u Lundu, a na poziciju ministrice dolazi s pozicije zamjenice gradonačelnika švedskog grada Halmstada.

Kopirati
Drag cursor here to close