Značaj zaštite podataka

BiH mora ispoštovati zaštitu osobnih podataka kao osnovno ljudsko pravo

Sci-Tech / Flash | 11. 05. 2016. u 10:36 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za zaštitu osobnih podataka BiH domaćin je 18. konferencije tijela za zaštitu osobnih podataka država središnje i istočne Europe (CEEDPA), a za BiH je posebno značajna zbog činjenice da je naša država podnijela zahtjev za prijem u članstvo u EU.

Direktor Agencije Petar Kovačević nada se skorom pozivu za pregovore i smatra da će sami pregovori ojačati poziciju ljudskih prava pa i zaštite osobnih podataka kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

''Možda je najteže promijeniti svijest o značaju zaštite osobnih podataka'', kazao je novinarima prije početka skupa Kovačević.

Podsjetio je da se BiH mnogim međunarodnim i domaćim aktima obvezala da će ispoštovati zaštitu osobnih podataka kao osnovno ljudsko pravo. Između ostalog i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju BiH se obavezala da će uskladiti zakonodavstvo u toj oblasti te da će uspostaviti nezavisni nadzorni organ s dovoljno financijskih i ljudskih potencijala.

''Zaštita osobnih podataka u BiH svakim danom dobiva sve veću afirmaciju. Naravno, suočavamo se sa mnogim problemima nerazumijevanja šta je to zaštita osobnih podataka. Generalno, imamo dobru podršku prije svega Parlamentarne skupštine BiH odnosno Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava. Drugi organi, nažalost, i ne razumiju što je uloga Agencije i značaj zaštite osobnih podataka'', kazao je.

Kovačević podsjeća da je prošlu godinu, u oblasti zaštite osobnih podataka obilježilo protuzakonito pozivanje na zaštitu osobnih podataka od javnih organa koji se proizvoljno, a time i protuzakonito pozivaju na zaštitu osobnih podataka pa ih ne ustupaju po Zakonu o slobodi pristupa informacijama.

''Lakonski se pozovu na zaštitu osobnih podataka i onemoguće pristup podacima koji su od javnog interesa. Agencija je u više navrata apelirala da se ne smiju kriti podaci o zapošljavanju u javnom sektoru, trošenju proračunskih sredstava…'', - kazao je.

Kovačević podsjeća da je Europska komisija ove godine kao prioritet označila oblast zaštite ličnih podataka i da su doneseni reformski zakoni u toj oblasti. To će, kako je kazao, biti sve aktualnije u vremenu koje dolazi s obzirom na tehnološka dostignuća ali i činjenicu da nema nijedne životne situacije bez obrade osobnih podataka.

Osobni podatak je svaka informacija koja se odnosi na određenu osobu i na osnovu čega se ta osoba može identificirati. Zakonom su uspostavljeni osnovni principi prema kojima je svatko vlasnik svojih osobnih podataka. Država ima pravo da obrađuje lične podatke, ali u obimu i mjeri u kojoj je to i potrebno. U posebnoj kategoriji su osjetljivi podaci poput onih zdravstvenih, podataka o pripadnosti određenim religijskim i vjerskim skupinama....

Dvodnevna konferencija CEEDPA u Sarajevu okupila je sudionike iz 16 država članica, a video obraćanjem pozdravio ih je europski supervizor za zaštitu podataka Giovanni Butarelli.

Kopirati
Drag cursor here to close