pod kontrolom

BiH jedna od rijetkih zemalja u kojoj nema slučajeva bjesnoće

Sci-Tech / Flash | 28. 04. 2016. u 09:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon završetka petogodišnjeg Programa kontrole i iskorjenjivanja bjesnoće te zahvaljujući provedenom programu oralnog cijepljenja protiv bjesnoće i kontrole ove bolesti, utvrđeno je da je Bosna i Hercegovina postigla zavidan status zemlje u kojoj prethodne godine, kao i u prva tri mjeseca 2016., nije zabilježen niti jedan slučaj bjesnila.

Do sada je realizirano 10 kampanja oralnog cijepljenja lisica, koje su i glavni nositelji virusa bjesnoće u BiH. Počevši od jeseni 2011., oralno cijepljenje je provođena dva puta godišnje, a posljednja je bila u travnju ove godine.

Šef Operativnog odjela za ekonomski razvoj, prirodne resurse i infrastrukturu u Izaslanstvu EU u BiH Martin Schieder kazao je na današnjoj press-konferenciji da je kampanje financirala Europska unija (EU) od oko 5,3 milijuna eura namijenjenih za nabavku, testiranje te distribuciju cjepiva protiv bjesnoće.

Također, dodao je da je EU uložila i dodatnih milijun eura uloženih u projekte tehničke pomoći nadležnim institucijama u BiH te da se cjelokupna inicijativa odnosi na zemlje zapadnog Balkana. Podsjetio je da je 2010. vladala epidemija bjesnoće te da je u BiH tada zabilježeno 47 slučajeva bjesnoće životinja u BiH, nakon čega su sve zemlje zapadnog Balkana reagirale i odlučile da uvedu program zaštite.

Zaključio je da je program cijepljenja lisica bio uspješan te da je BiH jedna od rijetkih zemalja u kojima više nema slučajeva bjesnoće. Dodao je da je planirano provođenje još dviju kampanja, u jesen ove godine, do proljeća 2017., što će BiH pomoći da sačuva status zemlje gdje je bjesnoća iskorijenjena.

Direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba istaknuo je da je bjesnoća neizlječiva virusna bolest divljih životinja, koja se prenosi i na ljude te da su lisice predstavljaju glavni izvor bjesnoće u BiH. Naglasio je da je EU ranije pomogla u provođenju cijepljenja na području država zapadnog Balkana, uključujući susjedne države, što je ocijenio bitnim jer bjesnoća, kao bolest koju prenose divlje životinje, "ne poznaje administrativne granice".

Apelirao je na vlasnike kućnih ljubimaca da ih redovno cijepe kod veterinara te zamolio sve građane da daju svoju podršku u smislu širenja informacija o ovom programu cjepljenja i da veterinarskim organizacijama prijavljuju slučajeve uginulih životinja.

Kopirati
Drag cursor here to close