Heinrich Boell

BiH i Armenija imaju jednako zagađen zrak

Sci-Tech / Flash | 19. 12. 2016. u 09:08 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Fondacije Heinrich Boell u utorak organizira brifing za novinare o problematici zagađenja zraka u gradovima Bosne i Hercegovine.

Cilj brifinga je predstavnicima medija pružiti osnovne informacije o tome što se događa s kvalitetom zraka, te koji su mogući odgovori na ovu situaciju, kako bi im se pomoglo u istraživanju, te omogućilo bolje i kvalitetnije izvještavanje o ovoj životno važnoj temi, najavljeno je iz EU Info centra u BiH, piše Fena.

Svake zime se ljudi iznova suočavaju s alarmantnom situacijom zagađenja zraka. Prema istraživanju Svjetske zdravstvene organizacije, Bosna i Hercegovina nalazi na 5. odnosno 6. mjestu, koje dijeli s Armenijom, po broju umrlih na 100. 000 stanovnika, a od posljedica izazvanih zagađenim zrakom.

Kvaliteta zraka je već desetljeće problem u Bosni i Hercegovini, koji se zbog sve nižeg standarda i sve većeg siromaštva, iz zime u zimu, pogoršava. Postoje različiti mehanizmi u rukama donosioca odluka, ali i stanovništva, kojima bi se situacija mogla značajno popraviti, međutim oni se uglavnom vrlo slabo ili nikako ne upotrebljavaju.

Brifing se organizira u suradnji s udruženjima građana: „Eko akcija-Sarajevo“, „Regionalni centar za informiranje i obrazovanje iz održivog razvoja za JI Europu – REIC“, „Centar za ekologiju i energiju-Tuzla“, „Vijeće za zelenu gradnju“, te neformalnom grupom građana „Grupa za čisti zrak“.

Kopirati
Drag cursor here to close