od 24. do 31. srpnja

BiH domaćin "DiaEura": Najznačajnijeg događaja za osobe s dijabetesom

Sci-Tech / Flash | 21. 07. 2016. u 08:50 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosna i Hercegovina će od 24. do 31. srpnja biti domaćin “DiaEura”, najznačajnijeg ovogodišnjeg događaja za osobe s dijabetesom u Europi.

DiaEuro je projekt europske krovne organizacije za dijabetes (International Diabetes Federation - IDF Europe ), orijentiran ka promoviranju sportskih aktivnosti kod osoba s dijabetesom, te animiranju šire javnosti u vezi s tim konceptom.

Pod sloganom “Sport i dijabetes mogu zajedno“, ova manifestacija bit će održana u Sarajevu i u Istočnom Sarajevu, navodi se u zajedničkom priopćenju za javnost Saveza dijabetoloških udruženja/udruga u BiH, Saveza dijabetoloških udruženja Republike Srpske, Saveza udruženja/udruga dijabetičara u Federaciji BiH i Dijabetološkog udruženje Federacije BiH.

Organizatori manifestacije ističu da će se na jednom mjestu naći pacijenti, dijabetolozi, sportaši-dijabetičari iz Europe, te da se, uz predstavnike IDF-a, očekuje i prisustvo predstavnika ministarstava zdravlja, zavoda i zdravstvenih ustanova BiH, FBiH i RS.

Centralni događaj DiaEura je Peto europsko prvenstvo u futsalu za osobe s dijabetesom, za koje se prijavilo 16 reprezentacija, a utakmice će se igrati u dvorani “Ramiz Salčin“ u Sarajevu.

''Futsal reprezentacija Bosne i Hercegovine osoba s dijabetesom formirana je 2015. godine, kada je na Četvrtom europskom prvenstvu u Rumuniji osvojila četvrto mjesto'', navodi se u priopćenju.

Usporedo s odvijanjem manifestacije DiaEuro, u Istočnom Sarajevu (Matična biblioteka) će 23. i 24. srpnja biti održan Drugi kongres osoba sa dijabetesom u BiH.

Planirano je i održavanje Okruglog stola o pravima pacijenata u BiH i Europi i Međunarodne konferencije o temi "Problemi dijabetesa u BiH i Europi“.

''Za Bosnu i Hercegovinu ovo je izuzetna prilika da se uspješnom organizacijom DiaEura kandidira i postane članicom svjetske asocijacije za dijabetes, čime bi institucijama u BiH umnogome bio olakšan pristup međunarodnim fondovima koji podržavaju projekte za tretman osoba sa dijabetesom'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close