Zajedničko jezgro

BiH: Djeca trebaju imati 70 posto zajedničkog sadržaja za učenje

Sci-Tech / Flash | 07. 04. 2016. u 11:17 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef Misije OSCE-a u Bosni i Hecegovini veleposlanik Jonathan Moore kazao je da 20 godina nakon rata žele vidjeti da djeca u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, Federaciji BiH (FBiH) i Brčko Distriktu, imaju sve mogućnosti za uspjeh te da je utjecaj politike u oblasti obrazovanja smanjen.

To je izjavio uoči početka konferencije "Zajednička jezgra nastavnih planova i programa za povijest definirana na ishodima učenja", koju je danas u Sarajevu organizirala Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH.

Projekt razvoja Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa provođen je od 2011. do 2015. godine, a implementira ga Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH u partnerstvu s Misijom OSCE-a u BiH i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH.
Moore je izrazio nadu da će ovaj zajednički projekt pozitivno uticati na usvajanje znanja kod djece, jer je "nivo i kvaliteta obrazovanja prioritet za sve roditelje i sve građane BiH".

Kako je rekao, pitanje povijesti je osjetljiva sfera i neki ljudi imaju i svoju verziju, međutim, djeca moraju biti obrazovana tako da mogu donositi svoje zaključke i shvatiti svoju ulogu u društvu i svijetu.

''Napredak u oblasti obrazovanja obavezan je, ali i moguć, za budućnost ove zemlje, jer BiH ne može biti prosperitetna ako djeca nemaju kvalitetno obrazovanje - istakao je Moore, dodajući da žele vidjeti sve manje politike u društvenom životu u BiH, koja se "nažalost, upliće u razne teme i sfere, i kada uopće nije potrebna".

Najavio je posjetu školama u Prozoru-Rami, Čapljini i Stocu sljedeći tjedan s potpredsjednikom FBiH Milanom Dunovićem i predstavnicima međunarodne zajednice.

Ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH Maja Stojkić pojasnila je da Zajedničko jezgro, potpisano 2003. godine, podrazumijeva proces sadržaja koji 70 posto moraju biti primjenjivi na teritoriji BiH.

Sada je, dodala je, proces izrade tih sadržaja moderniziran i ne radi se samo o skupu sadržaja, već je baziran na ishodima učenja, odnosno na znanju i vještinama koja djeca trebaju razvijati i ponijeti u budućnost.

Napomenula je da Zajedničko jezgro sadržava isključivo teme opće povijesti.

Također je istakla da će danas biti predstavljeni ukupni zajednički rezultati Odbora za reformu nastave povijesti i rada Agencije na izradi ishoda za kraj srednje škole, uz podršku američkog veleposlanstva i Misije OSCE-a u BiH.

Veleposlanica SAD-a u BiH Maureen Cormack u obraćanju prisutnima podsjetila je da američko veleposlanstvo već duže razdoblje zagovara izradu Zajedničke jezgre nastavnih planova i programa za sve oblasti te izrazila zadovoljstvo jer su imali priliku dati doprinos okončanju izrade Zajedničke jezgre za povijest.

Kako je rekla, ovaj unaprijeđeni plan i program pomoći će učenicima da postanu bolji građani ove planete i aktivni članovi u svojim sredinama.

Međutim, dodala je da je ostalo još dosta posla te poručila da će Veleposlanstvo SAD-a, zajedno s ostalim partnerima, nastaviti pružati korake u reformi obrazovanja.

Također, apelirala je na sva ministarstva obrazovanja da usvoje model za održive, kontinuirane programe obuke nastavnog kadra koji će prosvjetnim radnicima osigurati nužne vještine da bi zadovoljili potrebe svih učenika.

Kopirati
Drag cursor here to close