BHATM

BHANSA uskoro preuzima kontrolu preostalog zračnog prostora

Sci-Tech / Flash | 08. 01. 2015. u 09:39 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom pojedinih članaka koji su objavljeni na nekim internetskim portalima, a u kojima se navodi da je EUROCONTROL povukao odobrenje BHANSA-i da obavlja djelatnost pružanja usluga u zračnom prostoru Bosne i Hercegovine (FIR Sarajevo), kao i povodom pitanja javnosti istim ovim povodom, Uprava BHANSA-e objavljuje sljedeće informacije za javnost.

BHANSA je počela sa pružanjem usluga u dijelu zračnog prostora između FL 100 i FL 325 (10 000 - 32 500 stopa, odnosno cca 3.000 - 10.000 metara) 13. 11. 2014. godine, uz odobrenje Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA), a u suradnji sa Ministarstvom komunikacija i transporta BiH, partnerima iz EUROCONTROL-a, Republike Srbije, Republike Hrvatske, Republike Crne Gore i zemljama članicama FAB CE-a.

BHANSA uz to pruža i sve ostale usluge u zračnoj plovidbi, uključujući prilaznu aerodromsku kontrolu letenja na svim međunarodnim zračnim lukama u BiH, komunikacijske, navigacijske usluge i usluge nadzora, osiguranje aeronautičkih informacija, pružanje informacija u letu i meteorološke usluge iz naših jedinica u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru i Tuzli.

U skladu sa planom tranzicije BHATM sustava, a u suradnji s našim partnerima, u narednom razdoblju BHANSA planira potpuno preuzimanje odgovornosti za pružanje usluga u preostalom dijelu zračnog prostora BiH od FL 325 do fL 660 (32.500 - 66.000 stopa, odnosno cca 10.000 - 20.000 metara) koji trenutno kontroliraju Hrvatska kontrola zračne plovidbe (CCL) i Kontrola letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA).

BHANSA i dalje obavlja sve zadatke i obaveze koje je preuzela 13. 11. 2014. godine, bez ikakvih problema, stoga se osjećamo dužni da demantiramo sve navode iz novinarskih članaka koji su se pojavili na raznim portalima, i zato ih odbacujemo kao neutemeljene.

Podsjetimo, BiRN je objavio kako kako će uskoro biti potpisan novi ugovor o kontroli leta nad bh nebom te kako je ugovor već spreman i da čeka odobrenje vlada triju zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close