Nema Stručnog vijeća

Bh. građani plaćaju najskuplje lijekove u regiji

Sci-Tech / Flash | 10. 09. 2014. u 16:52 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nedopustivo je da Stručno vijeće Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH nije imenovano već godinu i pol dana, kao i da nema imenovanog direktora ove agencije dok u isto vrijeme građani BiH plaćaju najskuplje lijekove u regiji'', rekao je Nikola Špirić ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić.

''To govori o nespremnosti na što sam upozoravao posljednjih mjesec dana. Moj stav je da, kada se postigne kompromis, da to budu točke dnevnog reda jer ukoliko nema spremnosti za imenovanja kako će ih biti za raspisivanje natječaja'', istaknuo je Špirić na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Podsjetimo, kako na današnjoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine ponovo nije razmatrana informacija o isteklim mandatima rukovoditelja institucija i članova upravnih odbora te prijedloge odluka o imenovanjima rukovodećih osoba u nekoliko bh. institucija, među kojima je i bilo i imenovanje generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije Srđana Rajčevića.

Ovo je novinarima u Sarajevu nakon sjednice Vijeća ministara potvrdio ministar financija i trezora BiH Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) ističući da su skidanje s dnevnog reda tražili ministri iz reda Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

''Bio sam u pravu kada sam govorio da ovaj saziv Vijeća ministara BiH nema spremnost za pravi kompromise. Nismo završili imenovanja za one institucije gdje su konkursne procedure provedene, kao ni točku koja je vezana za raspisivanje novih natječaja'', pojasnio je Špirić.

Izrazio je nadu da će novi saziv Vijeća ministara BiH završiti ovaj posao i imati više spremnosti za kompromise.

Zalagao se, kaže, na današnjoj sjednici za to da niti jedna od točaka dnevnog reda ne bude skinuta nego da se ministri izjasne o svakoj od predloženih tačaka bez obzira na stavove ministara, ali to nije ispoštovano.

Na kraju je kazao da je spreman na održavanja telefonske sjednice za potvrđivanje imenovanja direktora RAK-a ukoliko se za to steknu uvjeti, ali smatra da za to nema političke volje "nego je u interesu da sadašnji direktor Kemal Huseinović kontrolira medijsku scenu i za ove izbore".

Ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić (SDP) BiH novinarima je također potvrdio da su ministri danas s dnevnog reda sjednice skinuli ove tačke ostavljajući ih za neku od narednih sjednica, javlja Fena.

''Razlog za to je bio što ministri iz Republike Srpske nisu prihvatili raspisivanje natječaja za sve direktore kojima su istekli mandati, a za imenovanja dužnosnika za koje je procedura natječaja završena nije bilo suglasnosti. Nije bilo suglasnosti oko toga koji bi ljudi trebali gdje biti imenovani'', tvrdi Hadžić.

Istaknuo je i da u ovom mjesecu neće doći do imenovanja, a za Hadžića bi bilo logično da se raspiše natječaj za rukovodeće funkcije za koje su mandati istekli pa je time upitna zakonitost njihovog rada.

''RAK je posebna priča, ali ovaj saziv Vijeća ministara je riješio pitanje imenovanja Vijeća RAK-a te je raspisan natječaj za generalnog direktora. Međutim, danas je evidentno da bi došlo do potpunog nacionalnog debalansa ukoliko bi se usvojilo produženje mandata bez raspisivanja natječaja'', zaključio je Hadžić.

Dvije prethodne sjednice Vijeća ministara BiH na kojima su bile ove točke dnevnog reda su otkazane.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda ranije je kazao da nije problem samo imenovanje direktora RAK-a, jer je na dnevnom redu bilo 20-ak novih imenovanja za čelne funkcije u ključnim institucijama BiH, a na neke od njih čeka se i pet godina.

Hadžić kaže da bi sljedeća sjednica Vijeća ministara BiH trebala biti sredinom sljedećeg tjedna ukoliko se za to steknu uvjeti, ali nije optimist da bi tada ova problematika mogla biti riješena.

Kopirati
Drag cursor here to close