Nadzor mase

Bespilotne letjelice nadgledaju hadžije

Sci-Tech / Flash | 12. 09. 2016. u 10:43 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Saudijske vlasti rasporedile su bespilotne letjelice (dronove) da bi nadgledale oko dva milijuna hadžija nakon njihovog silaska s planine Arafat u nedjelju i započinjanja posljednjih etapa hadža, što je dio povećanih napora vlasti da se izbjegne prošlogodišnji metež, u trenutku eskalacije verbalnog rata s Iranom, prenosi Reuters.

Po riječima dužnosnika u Rijadu, prošle godine, u jednoj od najvećih tragedija koja je pogodila hadž u posljednjih nekoliko desetljeća, u metežu je poginulo oko 800 hodočasnika, iako su statistike zemalja u koje su tijela vraćana pokazale da je možda i više od 2.000 osoba poginulo, od kojih je više od 400 Iranaca.

Vjernici su se u sumrak spustili niz stjenovita brda u blizini Meke i zatim se u masi zaputili ka visoravni Muzdalifah.

Tu su sakupili kamenčiće prije nego što su otišli na spavanje u klimatizirane šatore u Mini, gdje se dogodio prošlogodišnji metež tijekom kretanja hadžija u ceremonijalnom kamenovanju 'šejtana'.

Vlasti su rasporedile bespilotne letjelice da bi ojačale sustav elektronskog nadzora mase, a koje će omogućiti da vlasti brzo interveniraju ukoliko to bude potrebno.

Saudijska Arabija navodi da je 1,8 milijuna hodočasnika, većinom izvan Saudijske Arabije, stiglo na godišnje hodočašće, vjersku dužnost svakog zdravog i sposobnog muslimana koji si može priuštiti to putovanje.

Kopirati
Drag cursor here to close