Godišnja konferencija

Bešlić: BiH je potrebna uzorna i stručna administracija

Sci-Tech / Flash | 02. 12. 2014. u 12:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treća godišnja konferencija Sustava obuke za jedinice lokalne samouprave u Bosni i Hercegovini počela je danas u Mostaru, u organizaciji Ministarstva pravde Federacije BiH i Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske.

Suorganizatori konferencije su Razvojni program Ujedinjenih naroda i Savez općina i gradova Federacije BiH, a održava se pod pokroviteljstvom Švedske agencije za međunarodnu razvojnu suradnju.

Cilj je konferencije predstavljanje napretka u provedbi programa obuke za zaposlene, izabrane dužnosnike i načelnike u općinskim i gradskim upravama u 2014. godini, kao i razmjena iskustava s predstavnicima agencija i institucija koje se bave pružanjem obuke u susjednim državama, a u oblastima analize potreba za obukom, mjerenja učinka obuke i ocjenjivanja uposlenih i stručnog usavršavanja.

Direktorica saveza općina i gradova Federacije BiH Vesna Travljanin kazala je u izjavi novinarima kako ovakve konferencije imaju za cilj educiranje državnih službenika i vijećnika, odnosno izabranih dužnosnika, te da u velikoj mjeri mogu doprinijeti u njihovom radu jer, kako je kazala, neosporno je da se samo obrazovan kadar može uhvatiti u koštac s problemima s kojima se u radu svakodnevno susreće.

''Kada je riječ o savezima mi smo do sada imali 700 sudionika u raznim obukama, a prvenstveno kada je riječ o vijećnicima, jer je jako važno da i oni shvate kako mogu da poprave, potaknu i iz svoga ugla unaprijede položaj lokalne samouprave'', kazala je Travljanin.

Govoreći o problemima u radu lokalne samouprave ona je navela kako su općine lišene sredstava koja su im potrebna za njihove nadležnosti te kako kada dođe do financiranja odnosno potpore viših razina vlasti, razumijevanje položaja u kojemu se nalaze jedinice lokalne samouprave uvijek nekako izostane.

U ime Ministarstva uprave Republike Hrvatske Gordana Zoretić je kazala kako je u Hrvatskoj trenutno na snazi Strategija razvoja javne uprave, koja uključuje cijeli javni sektor i državne službe i lokalnu samoupravu, a što na jedan način pretpostavlja jednu širu koncepciju razvoja.

''Područje lokalne samouprave u smislu usavršavanja trenutno nije toliko uređeno kao područje za državne službenike, što nam onda ostavlja prostor za uređivanje i razvoj, ali imamo dosta uređen sustav kada su u pitanju istraživanja koja se temelje na procjeni potreba za izobrazbom za svaku godinu i u tom smislu se onda nude seminari koji su potrebni državnim službenicima za buduću godinu'', kazala je Zoretić.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, obraćajući se sudionicima konferencije, kazao kako je, paralelno s jačanjem struktura sustava obuke, jedna od primarnih zadaća izgradnja kapaciteta u upravljanju ljudskim resursima na razini općina i gradova.

Naglasio je da ono što BiH treba, a gdje je evidentno problem i gdje zaostaje, jeste administracija.

''Da bismo se izgradili, privukli strane investicije, potrebna je uzorna, kompetentna, autonomna i stručna administracija. Samo ona javna uprava koja će biti odgovorna prema građanima i prema vlasti može biti temelj funkcioniranja moderne države, učinkovite lokalne samouprave'', kazao je Bešlić.

Istaknuo je kako zbog ustrojstva BiH i neriješenih političkih odnosa, ni nakon 19 godina nakon završetka rata nemamo učinkovitu državu, ni vladavinu prava, a niti odgovornosti administracije prema građanima.

''U tom kontekstu vidim važnost da se zadaće, koje ova konferencija promovira, što bolje i temeljitije provedu u cilju što brže izgradnje učinkovite, transparentne i odgovorne administracije'', zaključio je Bešlić.

Na Trećoj godišnjoj konferenciji Sustava obuke za jedinice lokalne samouprave u BiH sudjeluju načelnici i gradonačelnici općina i gradova u Bosni i Hercegovini, predstavnici institucija Sustava obuke, kao i gosti iz institucija u regiji koje pružaju potporu razvoju i izgradnji kapaciteta lokalnih uprava.

Kopirati
Drag cursor here to close