Mjere prevencije

Beograd: Zdravstveni radnik stavljen pod nadzor zbog sumnje na ebolu

Sci-Tech / Flash | 15. 10. 2014. u 11:42 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zdravstveni radnik koji je jutros u Srbiju doputovao iz afričke države Sijera Leona stavljen je pod zdravstveni nadzor, izjavio je danas direktor Instituta za javno zdravlje "Batut" Dragan Ilić.

Ilić je novinarima na skupu "Mjere prevencije od ebole" pojasnio da je riječ o uobičajenoj proceduri koju prolaze svi građani koji dolaze iz područja ugroženih ebolom.

Zdravstveni nadzor traje minimum 21 dan, koliko traje i razdoblje inkubacije, što znači da osoba nije u karanteni već da mora da se javi liječnicima na svaku vidljivu promjenu zdravstvenog stanja, javio je Tanjug.

"Nemamo podataka koliko zdravstvenih radnika iz Srbije radi ili je radilo u ugroženom području, ali je do sada pod nadzor stavljeno ukupno oko 100 ljudi među kojima je bilo i zdravstvenih radnika", rekao je Ilić.

Ranije je i jedna medicinska sestra stigla iz te države, imala je povišenu temperaturu i bila na infektivnoj klinici a uzorak je poslan u Hamburg u Njemačkoj, u refentni laboratorij gdje su rezultati pokazali da nema ebole.

Njemačka: Spaljeno tijelo umrlog od ebole

Tijelo Mohameda A., koji je kao prva žrtva ebole preminuo u Njemačkoj, spaljeno je u skladu s medicinskim standardima, prenosi danas tabliod "Bild".

Bolnička soba u kojoj je na klinici u Lajpcigu ležao, prvo je temeljno oprana, a zatim dezinficirana formalin-plinom. Mohamed A. liječnik, suradnik UN-a, zarazio se u Liberiji, a liječio se u Lajpcigu.

Njegovo tijelo je prebačeno, uz policijsku zaštitu, od klinike do krematorijuma, a profesor Bernhard Ruf je rekao da su prema najvišim standardima provedene sve medicinsko-higijenske mjere za zaštitu osoblja i okoline, tako da "ne postoji nikakva opasnost po druge ljude.

Preminuli liječnik je bio musliman, a spaljivanje leša nije u islamskoj tradiciji, pisala je njemački tisak, navodi Fena.

Odluka instituta

Referentni institut "Robert Koh" zahtijevao je da tijelo, sa smrtonosnim virusom, bude spaljeno, a i iz lajpciške vlade je rečeno da postupak sahrane mora biti prema zahtjevima tog instituta, "svejedno da li je riječ o musliamanu ili ne" i da "zaštita stanovništva u ovom slučaju ima prednost".

Isto, kao i gradska vlada Lajpciga, smatrao je i Središnji savjet muslimana Njemačke.

''Ako situacija zahtijeva da se tijelo spali, onda je u prvom planu zaštita stanovništva. To je za članova obitelji veoma teško. Pepeo, ipak, može biti pohranjen u zemlju i da se održi dženaza, molitva za mrtve'', rekao je tabloidu "Bild" predsjednik tog savjeta Ajman Mazijek.

Tijelo Mohameda A. je do krematorij dopremljeno u jednom specijalnom kovčegu, a preminuli dezinficiran i uvijen u posebnu, nepropusnu foliju, navode mediji.

Preminuli liječnik, stigao je prošli tjedan u Njemačku i treći je oboljeli od ebole koji se liječio u toj zemlji, prenosi Fena.

Kopirati
Drag cursor here to close