Kompanija na Kosovu

Beograd i Priština postigli dogovor o telekomunikacijama

Sci-Tech / Flash | 25. 08. 2015. u 17:27 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pregovarački timovi Beograda i Prištine postigli su u utorak u Bruxellesu dogovor da Srbija ima svoju telekomunikacijsku kompaniju na Kosovu, izvijestili su beogradski elektronički mediji iz sjedišta EU-a.

Na sastanku izaslanstava koje predvode srbijanski premijer Aleksandar Vučić i kosovski šef vlade Isa Mustafa dogovoreno je da će kosovski Srbi moći koristiti telefonske usluge kao i u centralnoj Srbiji, prenio je RTS.

“Dobra je vijest da je pitanje telekomunikacija riješeno. Mi smo po ovom pitanju izuzetno zadovoljni. Srbija će imati svoju kompaniju na prostoru Kosova i moći će koristiti telefonske usluge kao i do sada, po istom sustavu tarifiranja i načinu biranja brojeva kao i u središnjoj Srbiji”, rekao je general Dragan Vladisavljević, v. d. direktora ureda za koordinaciju u pregovorima sa Prištinom.

Ovaj sporazum, ipak, neće biti potpisan sve dok se ne postigne dogovor i o ostalim točkama o kojima se u Bruxellesu pregovara, a na dnevnom redu su još i formiranje zajednice srpskih općina, energetika, te sloboda kretanja preko mosta na Ibru u Kosovskoj Mitrovici.

Kako je ranije najavljeno, očekuje se da će biti najteže naći kompromisno rješenje o energetici, jer Priština traži biti vlasnik kompletnog distributivnog sustava, što je za Beograd neprihvatljivo, budući se dio kompleksa hidroenergetskog komplesa Gazivode na sjeveru Kosova znatnim dijelom nalazi na teritoriju Srbije.

Pregovori Beograda i Prištine vode se pod pokroviteljstvom EU-a.

Kopirati
Drag cursor here to close