Sve za znanost

Banka mozgova: Ovdje ih rezuckaju i spremaju u Tupperware

Sci-Tech / Flash | 23. 06. 2016. u 19:03 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na stotine prozirnih plastičnih Tupperware posuda složene jedna na drugu nisu prizor iz kakvog restorana, a unutra nisu delicije - riječ je o Banci mozgova, a u plastici su pohranjeni darovani organi. Oni su redom svježi jer mozak mora biti zaprimljen u roku od 48 sati nakon smrti donora, jer će se u protivnom raspasti, a ova se Banka nalazi u sklopu londonskog Imperijalnog koledža te je financiraju Udruga za Parkinsonovu bolest, Alzheimerovu, multiplu sklerozu i brojne druge, piše Daily Mail.

Ovo je najveća od 12 takvih banki za mozak u Velikoj Britaniji s čak 1650 uzoraka, a svoj mozak za uzorak može darovati svatko. Znanstvenici se nadaju kako će ih pomno izučavanje tog važnog organa dovesti do važnog otkrića u borbi s bolestima koje ga ugrožavaju.

Voditelj banke je profesor neuropatalogije, Steve Gentleman. Njegov se posao sastoji od pohranjivanja orgazma u kemikalije, postavljanja u plastične posude, ali i svakodnevnog "rezuckanja" mozga za uzimanje uzoraka i njihovog proučavanja pod mikroskopom. Nakon što se nasjeckaju, uzorci se fotografiraju te pospremaju u zamrzivač, dok se druga polovica svakog mozga odmah po primitku zamrzava.

Četiri tjedna nakon što mozak odstoji, profesor ga može početi rezuckati.

''Radim neuropatataloško izvješće, promatram postoje li neke fiziološke promjene. Ono što pronađem javljam liječniku preminulog, koji obavještava obitelj'', kaže profesor Gentleman.

Dodaje kako ne postoji mozak koji je cijeli pogođen Parkinsonovom ili Alzheimerom, obično je riječ o mješavini tkiva koja se vidi tek kad se mozak zareže. Simptomi bolesti ovise o tome koji je dio mozga pogođen određenom bolesti.

Kopirati
Drag cursor here to close