Veliki brat

Banja Luka uskoro pod video nadzorom

Sci-Tech / Flash | 10. 07. 2015. u 11:19 M.A.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gradonačelnik Banja Luke Slobodan Gavranović i ministar unutarnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač najavili su danas rad na zajedničkom projektu postavljanja video nadzora u najvećem gradu u RS-u.

Lukač je u izjavi novinarima kazao da je vrlo značajno pitanje stavljanja grada pod video nadzor, odnosno kritičnih raskrsnica i punktova na kojima najčešće dolazi do narušavanja javnog reda i mira te izvršenja kaznenih djela.

''Na taj način mogli bismo da imamo uvid u to tko dolazi u grad, i na koji način ljudi koji vrše kaznena djela na kraju i bježe iz grada. Zato nam je vrlo bitno da pod nadzor stavimo ulazak u grad iz svih pravaca i kretanje po glavnim točkama po gradu, koje nam može poslužiti za otkrivanje izvršitelja kaznenih djela'', utvrdio je resorni ministar.

I gradonačelnik Banja Luke podržava ovaj projekt.

''Na taj način kontrola prometa i raskrsnica mogla bi se obavljati na organiziraniji i moderniji način, a što bi istovremeno koristile policijske strukture za prometne prekršaje i ostale potrebe službi u smislu kontrola i nekih incidentnih situacija koje se mogu događati'', rekao je Gavranović.

Banja Luka ove godine bilježi neslavan rekord, jer je u prometnim nesrećama u prvih pola godine smrtno stradalo 15 osoba.

Prema nalazima policije, uzroci su uglavnom bili prebrza i vožnja neprilagođena uslovima puta ili vožnja u alkoholiziranom stanju.

''U Vijeću za sigurnost prometa grada Banja Luke poduzeli smo određene aktivnosti da poboljšamo stanje i uslove na putovima. To se, prije svega, odnosi na stanje putne mreže i sigurnost pješaka izmještanjem pješačkih prijelaza, koje smo započeli jer je očigledno da su loše isprojektirani i da predstavljaju potencijalnu opasnost za sudionike u prometu'', kazao je gradonačelnik Banja Luke.

Danas je potpisan i Ugovor o prijenosu prava svojine nad zemljištem koje se nalazi u kompleksu bivše kasarne u Zalužanima, čime Grad ustupa dio tog zemljišta Ministarstvu unutarnjih poslova RS.

Namjera Ministarstva je da na tom prostoru locira novoformiranu specijalnu jedinicu za podršku i centar za obuku.

Kopirati
Drag cursor here to close