Kršenje zakona ili?

Apple ulaže žalbu na odluku EU o izbjegavanju poreza

Sci-Tech / Flash | 19. 12. 2016. u 16:24 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

O poslovanju Applea i njegove irske podružnice već se mnogo pisalo, a posljednji puta ova je tema bila u medijima krajem kolovoza kada je EU naložila Appleu plaćanje čak 13 milijardi eura zaostataka poreza na dobit.

Ovaj iznos navodno je kompanija bila dužna platiti Irskoj, koja im je pak omogućila porezne olakšice i nema problema s niskim stopama poreza koje Apple tamo plaća.

Sada iz Applea dolazi informacija kako će ovoga tjedna prema Europskoj uniji biti upućena i službena žalba na njihovu odluku. Žalba će biti zasnovana na nekoliko činjenica koje su bitne za proces, a Europska komisija ih nije tijekom istrage uzela u obzir, piše Bug.hr.

Prije svega, u Cupertinu smatraju da EK nije uzela u obzir nalaze irskih vlasti koje su dostavili njihovi porezni stručnjaci, a prema kojima Apple Irskoj nije dužan ništa. Kada bi se vodili odlukom EU, smatraju, izravno bi kršili porezne zakone Irske.

Nadalje, Apple smatra da je EK pogrešno protumačila postojanje nekih njihovih kompanija kao fiktivnih, te im zbog toga nije točno obračunala porezne obveze.

Europska je komisija, prema Appleovim odvjetnicima, učinila sve da bi uvećala njihove navodne porezne dugove i tako odredila maksimalnu kaznu. Njihova je kompanija uzeta kao veliko ime i "laka meta", koja ima mnogo novca i generira medijsku pozornost oko ovog slučaja – što je i bio cilj istrage, vjeruju u Appleu.

Kopirati
Drag cursor here to close