Korištenje djece za rad

Apple privremeno prekinuo nabavku kobalta od dobavljača iz Konga

Sci-Tech / Flash | 05. 03. 2017. u 08:04 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlogodišnjom istragom Washington Posta, ali i ovogodišnjom istragom britanske televizijske postaje Sky News, otkrivene su mnoge navodne nepravilnosti u lancu opskrbe kobaltom, koji pristiže iz raznih obrtničkih rudnika u Demokratskoj Republici Kongo.

Spominje se kako u pojedinim rudnicima rade djeca i to često u po život opasnim uvjetima. Washington Post spominje kako je najveći kupac kobalta iz spomenutih rudnika kineska tvrtka Zhejiang Huayou Cobalt Company.

Njihov kobalt koristi Apple kao materijal koji je ključan za litij-ionske baterije koje se ugrađuju u razne uređaje tvrtke iz Cupertina kao što su iPhonei, MacBook prijenosnici i iPad tableti, piše Bug.hr.

Apple se još tijekom prošle godine obvezao kako će istražiti cijeli lanac opskrbe kobaltom i poduzeti odgovarajuće mjere, što je kulminiralo nedavnom odlukom.

Naime, tvrtka je na zasad neodređeno vrijeme zaustavila proces nabavke kobalta iz obrtničkih rudnika u Demokratskoj Republici Kongo.

Kada se utvrdi ako rudnici zadovoljavaju sve Appleove standarde, oni će se vratiti u Appleov odobreni lanac opskrbe kobaltom. želji da se što prije ostvare odgovarajući uvjeti, Apple surađuje s lokalnim organizacijama u samom Kongu.

U međuvremenu su predstavnici prije spomenute tvrtke Zhejiang Huayou Cobalt Company, objavili kako su pokrenuli službenu istragu u tvrdnjama koje su iznesene u emisiji televizijske postaje Sky News.

Kopirati
Drag cursor here to close