iPhone 5C

Apple mora dešifrirati telefon ubojice

Sci-Tech / Flash | 17. 02. 2016. u 07:58 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki sud naredio je u utorak kompaniji Apple da pomogne saveznoj policiji (FBI) 'razbiti' kod mobitela koji je pripadao Syedu Rizwanu Farooku, jednome od napadača pokolja počinjenog u prosincu u San Bernardinu u Kaliforniji, piše Hina.

Sutkinja Sheri Pym iz okružnog suda u Los Angelesu naredila je da Apple mora pružiti "razumnu tehničku pomoć" radi dostupnosti podataka na Farookovu mobitelu iPhone 5C.

Apple još nije odgovorio na zahtjev, ali ima pet radnih dana da to učini.

Direktor FBI-ja James Comey izrazio je prošli tjedan žaljenje što ni dva mjeseca nakon tragedije "nisu uspjeli pristupiti podacima mobitela jednoga od ubojice".

FBI i američke obavještajne agencije vode kampanju već nekoliko mjeseci kako bi proizvođači smartphonea i drugih elektroničkih uređaja ostavili mogućnost pristupa sadržaju u slučaju sudskog naloga.

Velike tehnološke grupe predlažu zapravo sve više proizvoda i aplikacija čije kodove nije moguće razbiti i kojih ključ za pristup podacima ima samo korisnik. Dosad su odbacivale zahtjeve za pristup šifriranim podacima u sklopu sudskih istraga.

Šifriranje je postalo za proizvođače trgovinski argument pošto je američki zviždač Edward Snowden pokazao divovske razmjere prisluškivanja i špijuniranja elektronskih uređaja koje je provodila Nacionalna sigurnosna agencija (NSA).

Kopirati
Drag cursor here to close