promjena politike

Apelira se na dosljednu primjenu zakona iz oblasti Zdravstva

Sci-Tech / Flash | 17. 09. 2015. u 13:15 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Organizacije civilnog društva okupljene oko Zdravstvene mreže BiH pokrenule su niz aktivnosti i paralelne javne kampanje kojima se nastoji utjecati na promjenu politika i praksi koje doprinose neadekvatnom sustavu zdravstvene zaštite u smislu fizičke dostupnosti zdravstvenih usluga, poštovanja zakona i propisa iz oblasti zdravstva i odnosa zdravstvene administracije prema građanima.

Tako organizacije "Partnerstvo za zdravlje" i Inicijativa civilnih akcija (ICVA) u nekoliko bh. gradova realiziraju kampanju u okviru koje volonteri, obučeni u bijele kute, anketiraju građane o problemima u dostupnosti zdravstvenih usluga, primjeni zakona i odnosu zdravstvene administracije, ali apeliraju i na njih da se i sami uključe u rješavanje tih problema podsjećajući na prava koja su im zakonom zagarantirana.

Pod motom "Zdravlje je pravo, a ne privilegija" ICVA apelira na zavode zdravstvenog osiguranja i zdravstvene ustanove da poštuju i primjenjuju zakon prema kojem svako dijete do 18 godina, osoba starija od 65 godina i trudnice/porodilje do šest mjeseci starosti djeteta koji nisu zdravstveno osigurani po drugoj osnovi moraju imati bezuvjetnu besplatnu zdravstvenu zaštitu.

Taj segment kampanje zalaže se i za ukidanje prakse i zakonskih rješenja u FBiH prema kojem otpušteni radnik kojem poslodavac nije vratio dokumente na vrijeme gubi pravo na zdravstvenu zaštitu zbog vremenskog roka prijave na biro.

Direktorica ICVA-e Vesna Vukmanić ukazala je na činjenicu da većina županija ne primjenjuje federalni zakon iz oblasti zdravstvene zaštite i osiguranja te je cilj kampanje da motiviraju građane da traže svoja prava.

Namjera je i utjecati na institucije vlasti da se pridržavaju obaveza i uvede sustav kontrole primjene zakona i sankcija za one koji ga ne poštuju.

''Zalažemo se za dosljednu implementaciju zakona, odnosno omogućavanje da prava imaju svi oni kojima je zakonom zagarantirana besplatna zdravstvena zaštita ili obvezno zdravstveno osiguranje'', kazala je.

Segment kampanje koji Partnerstvo za zdravlje plasira pod motom "Zdravlje za sve" apelira na vlasti da stanovništvu omoguće korištenje zdravstvene usluge u geografski najbližem području.

Projektni koordinator Udruženja Partnerstvo za zdravlje Haris Karabegović podsjetio je da trenutno npr. pacijenti iz Sanskog Mosta umjesto u Prijedor putuju u Bihać i/ili pacijenti iz Trebinja umjesto u obližnji Mostar putuju u Banju Luku. To, kako je kazao, nekad radi lošeg zdravstvenog ili materijalnog stanja pacijenata uopće nije izvedivo.

Zdravstvena mreža BiH okuplja organizacije koje se bave problemima u zdravstvu, prvenstveno pravom na zdravstvene usluge i iniciraju rješenja prema institucijama sistema. Dio je to projekta koji financira USAID, a odnosi se na održivost civilnog društva u raznim segmentima. Za segment zdravstva implementatori su Partnerstvo za zdravlje i ICVA.

Kopirati
Drag cursor here to close