puno jače

Amerika pokazala zube, a Kim Jong Un naredio da se izrade nove nuklearne bombe

Sci-Tech / Flash | 11. 01. 2016. u 16:00 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un, potaknut "velikim uspjehom" detoniranja hidrogenske bombe, naredio je svojim znanstvenicima da izrade još nuklearnih bombi, jačih od one koja je nedavno detonirana, piše Fena.

Vijest o ambicijama Kim Jong-una dolazi svega dan nakon što je SAD premjestio svoje moćne avione prema sjeveru zemlje, kako bi pokazali 'zube' Pyongyangu.

Objava četvrtog sjevernokorejskog nuklearnog eksperimenta naišla je na brojne međunarodne osude, no većina stručnjaka sumnja da je doista riječ o hidrogenskoj bombi, kako je rekao Pjongjang.

Ovaj je nuklearni eksperiment bio "mjera samoobrane kako bi se na učinkovit način obranio mir na korejskom poluotoku i regionalna sigurnost koja je suočena s prijetnjama nuklearnog rata koje proizvode imperijalisti predvođeni Sjedinjenim Državama", kazao je sjevernokorejski čelnik, a prenosi službena novinska agencija KCNA.

"Riječ je o legitimnom pravu suverene države, pravednoj akciji koju niti jedna osoba ne može kritizirati", kazao je.

Peking je objavio kako Kina nije unaprijed obaviještena o sjevernokorejskom testiranju 'male hidrogenske naprave', poručivši da se čvrsto protivi akciji Pyongyanga. Glasnogovornica ministarstva kazala je na redovitoj konferenciji za novinare da će Kina raditi s međunarodnom zajednicom na denuklearizaciji Korejskog poluotoka. Kinezi koji žive u blizini granice Sjeverne Koreje evakuirani su nakon nuklearnog testa.

Južna Koreja osuđujući testiranje, objavila je kako ne vjeruje da je nuklearna naprava koju je testirao Pyongyang zapravo hidrogenska bomba.

Podsjetimo, posljednje testiranje hidrogenske bombe bilo je četvrto testiranje nuklearnog oružja u Sjevernoj Koreji koja se nalazi pod sankcijama SAD-a i UN-a zbog njezinih programa razvoja nuklearnog oružja i raketnih sustava. Sjevernokorejski čelnik Kim Jong-unprošlog je mjeseca naznačio da je njegova zemlja proizvela hidrogensku bombu. Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja se koristi procesom nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije. Hidrogenska bomba koristi se fuzijom i proizvodi mnogo jaču eksploziju.

Kopirati
Drag cursor here to close