Metode

Amerika napravila kubanski Twitter da sruši komunizam

Sci-Tech / Flash | 03. 04. 2014. u 11:38 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka vlada je napravila "kubanski Twitter", komunikacionu mrežu s ciljem da potkopa komunističku vladu na Kubi, koju su izradile tajne fiktivne kompanije uz financiranje preko stranih banaka, saznaje američka agencija Associated Press.

Ovaj projekt, koji je trajao više od dvije godine i koji je privukao desetine tisuća sljedbenika, imao je za svrhu da spriječi kubanske vlasti da uspostave snažnu kontrolu nad Internetom s primitivnom društvenom medijskom platformom.

Prema planu, mreža je najprije trebala privući kubansku javnost, pogotovu mlade, da bi se potom oni usmjerili k disidentskim strujama, navodi AP.

Korisnici "kubanskog Twiitera", međutim, nisu znali da je tu mrežu napravila jedna američka agencija koja je povezana sa State departmentom, kao ni da su američke kompanije sakupljale njihove osobne podatke, u nadi da bi se te informacije mogle jednog dana iskoristiti u političke svrhe.

Nejasno je je li ta šema legalna prema američkom zakonu, koji iziskuje da predsjednik izda pisanu dozvolu za tajnu akciju, kao i odobrenje Kongresa, prenosi Tanjug.

Dužnosnici u Američkoj agenciji za međunarodni razvoj (USAID) nisu željeli reći tko je odobrio ovaj program niti da li je Bijela kuća za to znala, a i kubanska vlada je odbila komentirati o tome, zaključuje AP.

Kopirati
Drag cursor here to close