Pravni fakultet

Američki stručnjaci studentima održali predavanje o korupciji

Sci-Tech / Flash | 09. 12. 2015. u 12:49 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije u srijedu je na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Mostaru održano predavanje na temu "Borba protiv korupcije – iskustva Sjedinjenih Američkih Država".

Tom prigodom studentima su, uz potporu američkog Veleposlanstva u BiH, predavanja održali ugledni sudac Okružnog suda SAD-a Paul G. Byorn i javni pravobranitelj iz Zapadnog distrikta New Yorka William Hochul.

Sudac G. Byorn kazao je u izjavi za medije kako je u borbi protiv korupcije najvažnije jako i neovisno pravosuđe.

''Svima je jasno da takvi predmeti često mogu biti ispolitizirani, no važno je da suci imaju svoje integritet i da rade otvoreno i transparentno'', dodao je, naglasivši kako je korupcije veliki problem, ne samo u BiH, već i u SAD-u.

S druge, pak, strane Hochul smatra kako je u predmetima koji se odnose na borbu protiv korupcije najvažnija volja.

''Svjesni smo svi da je novac vrlo važan dio svačijeg života i da sve vlade u svijetu imaju priličan prihod kroz poreze i druga davanja, ali također i da postoje propisi koje su kriminalci spremni zaobići, kako bi priskrbili sebi određenu dobit'', kazao je Hochul te dodao kako je ipak, u svemu tome najvažnija volja da se radi na takvim predmetima.

Dekanica pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Vesna Kazazić smatra kako korupcija predstavlja posebnu opasnost za zemlje u tranziciji te da u takvim državama, neadekvatni pravni i politički mehanizmi ne pružaju dovoljno jamstva za učinkovitu kontrolu raspolaganja javnim ovlastima, čiju zlouporabu korupcija zapravo predstavlja.

Borba protiv korupcije jedan je od ključnih izazova vladavine prava u većini država iz procesa proširenja EU, u koje se ubraja i BiH... Budući da se borbi protiv korupcije pridaje pozornost već u ranoj fazi procesa prestupanja EU, a da se otvaranje odgovarajućih poglavlja temelji na uvjerljivim rezultatima, BiH bi trebala pokazati odlučnost u poduzimanju konkretnih, sveobuhvatnih i održivih aktivnosti na suzbijanju koruptivnih praksi, kazala je dekanica Kazazić.

Podsjetila je na usvajanje Strategije za borbu protiv korupcije (2015.-2019.) i Akcijski plan za provedbu Strategije koji predviđaju provodive, jasne i konkretne ciljeve, koji uvažavaju sve specifičnosti administrativnog ustroja i društva u BiH.

''Nažalost, unatoč usvojenoj Strategiji, BiH je u borbi protiv korupcije, po percepcijama i istraživanjima, među zadnjim zemljama i na području bivše Jugoslavije i EU što znači da nam tek predstoji teška borba da to zlo iskorijenimo'', zaključila je ona.

Kopirati
Drag cursor here to close