Zaraza se širi

Američka misionarka oboljela od ebole na putu prema SAD-u

Sci-Tech / Flash | 05. 08. 2014. u 16:39 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američka humanitarna radnica oboljela od ebole u utorak će zrakoplovom biti prebačena iz Liberije u SAD na liječenje.

Zrakoplov, specijalno opremljen za prijevoz infektivnih bolesnika, poletio je s aerodroma u Monroviji, glavnog grada Liberije.

Iako bolnica nije željela da objavi identitet pacijenta, humanitarna grupa SIM je priopćila da je u pitanju Nancy Writebol (59), i da je njeno stanje ozbiljno, ali stabilno, prenosi agencija AP.

Wrightball će biti prebačena nakon što je tijekom vikenda njen kolega, doktor Kent Brantly, obolio od iste bolesti primljen u Sveučilišnu bolnicu Emori u Atlanti. Brantly i Writebol su bili članovi iste misije humanitarnih i zdravstvenih radnika koji su u Liberiji sudjelovali u liječenju oboljelih od ebole, ali su se i sami zarazili tom smrtonosnom bolešću.

Brantly je radio kao liječnik u bolnici u blizini liberijske prijestolnice Monrovije, dok je Writebol bila higijeničarka, čiji je zadatak, između ostalog, bio da vrši dekontaminaciju na ulasku i izlasku iz bolničkog bloka gdje se liječe oboljeli od ebole.

Istovremeno, u bolnicu u New Yorku primljen je pacijent, koji je nedavno boravio u zapadnoj Africi, sa simptomima sličnim eboli. U tijeku su ispitivanja, a liječnici su priopćili da će za dan-dva biti poznat rezultat.

Po posljednjim podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), broj umrlih od posljedica do sada najrasprostranjenije epidemije ebole porastao je na 887. Broj žrtava ebole porastao je za 158 u odnosu na posljednji izvještaj WHO, 31. srpnja. WHO navodi da je od siječnja u zapadnoj Africi zabilježeno više od 1.600 slučajeva ebole.

Kopirati
Drag cursor here to close