Googleova tvrtka

Alphabet razvija kontrolu leta za dronove

Sci-Tech / Flash | 08. 06. 2017. u 08:29 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dronovi za nadzor, dronovi za pristup Internetu, dronovi za dostavu svega i svačega, dronovi za snimanje, dronovi za zabavu… mnoštvo kompanija već sada razvija i prodaje ogromnu količinu bespilotnih letjelica, a čini se da u tome neće stati, pa se postavlja pitanje kako će se regulirati njihov let jednom kad ih u svakom trenutku na nebu iznad gradova bude stotine, pa i tisuće.

Ovim problemom bavi se NASA, kao i američka savezna agencija za avijaciju FAA. Oni su angažirali privatne kompanije da im prezentiraju svoja rješenja za nadzor leta velikog broja dronova, a najzvučnije ime među ponuditeljima rješenja jest Googleova krovna kompanija Alphabet.

Njihov odjel nazvan Project Wing jučer je na sveučilištu Virginia Tech prezentirao svoje rješenje za istovremeni nadzor i navođenje bespilotnih letjelica, javlja Bug.hr.

Prikazano je kako ovaj sustav može pratiti kompleksne putanje mnogih bespilotnih letjelica, ali i omogućiti jednoj osobi da "pilotira" s većim brojem dronova istovremeno – i osigurati da jedna drugoj ne ulaze u putanju, te da izbjegnu sve eventualne prepreke koje im se nađu na putu.

Za to se Alphabetova platforma UTM služi podacima sa servisa Google Maps, Earth, i Street View, dok njihovi cloud servisi u stvarnom vremenu provode kalkulacije ruta i omogućavaju siguran let.

Kopirati
Drag cursor here to close