Novinari su savjest društva

BiH ima jaku tradiciju slobode medija, ali ovdje novinari nisu sigurni

U Sarajevu je održana konferencija za novinare povodom 2. studenog, UN-ovog Dana borbe protiv nekažnjivosti napada na novinare.
Sci-Tech / Flash | 02. 11. 2017. u 13:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ilustracija  / Po indeksu slobode medija BiH se nalazi na 65. mjestu

Uvodničari u konferenciju bili su Andres Hagelberg, veleposlanik Švedske u BiH, kao i Jurriaan Kraak, veleposlanik Nizozemske u Bosni i Hercegovini.

Njihove zemlje koje diplomatski zastupaju u BiH su u samom vrhu po indeksu slobode medija, zauzimaju drugo i treće mjesto - dok se BiH nalazi na 65. kako je naveo veleposlanik Hagelberg.

"Jako je važno da naglasimo što se u stvari događa u svijetu. U BiH je u proteklih nekoliko godina - o slobodi tiska kada govorim došlo do poboljšanja. I dalje je to visok broj, a postoje razlozi da se poboljša situacija u BiH", naveo je Hagelberg.

Televizija N1 piše kako se BiH trenutno nalazi na 65. mjestu - a veleposlanik Hagelberg je istaknuo da postoje potencijali za poboljšanje.

"Nizozemska je bila na drugom mjestu, ove godine je to Švedska. Sada je na prvom mjestu Norveška - to nije samo natjecanje, to je mnogo ozbiljnije", dodao je.

"Svi moramo da se borimo za ove slobode. Svi politički lideri prihvaćaju da je to važno. Kada se potpisuju održivi ciljevi - uvijek se odnose na slobodu medija. Mi svi moramo da se zalažemo i borimo protiv prijetnji, i da se borimo za svoja prava", kazao je Hagelberg.

Njegov kolega veleposlanik Kraak istaknuo je da je ovo događaj važan za sve nas, sa jasnom porukom:

"Da se okonča nekažnjavanje zločina protiv novinara, kao i svih ostalih zločina. Novinari su savjest društva, profesionalci koji propagiraju slobodu govora", izjavio je.

"Ako su novinari napadnuti, to je zločin koji se mora procesuirati. BiH ima jaku tradiciju slobode medija, ali ovdje novinari nisu sigurni. Spomenut ću samo ime Dragan Bursać, koji je primio prijetnje smrću zbog posla kojim se bavi", dodao je Kraak.

On je izrazio nadu da će vlasti uraditi sve da garantira sigurnost, te poručio: "Budite hrabri i nastavite sa dobrim radom".

Borka Rudić, predsjednica Udruženja BH novinari kazala je da su protekle tri godine novinarke su bile napadnute 50 puta, a napadi se ponavljaju - te da su se pojavili i oni spolno motivirani napadi.

Kopirati
Drag cursor here to close