Dvodnevna konferencija

U Mostaru se pričalo o aspektima procesa integracija u EU

Konferenciju je u Centru za kulturu svečano otvorio dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je održao i plenarno izlaganje na temu 'Bosna i Hercegovina u procesu EU integracija'.
Sci-Tech / Flash | 24. 06. 2019. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je održana dvodnevna konferencija 'Pravni i ekonomski aspekti procesa integracije Bosne i Hercegovine u Europsku uniju'. Organizatori Treće međunarodne znanstvene konferencije su Ekonomski i Pravni fakultet Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici.

Drugog dana konferencije na Ekonomskom fakultetu Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru u okviru nekoliko sesija predstavljeni su brojni znanstveno - istraživački radovi posvećeni različitim aspektima integracije BiH u EU te iskustvima drugih zemalja čiji su autori ne samo iz Bosne i Hercegovine već i iz inozemstva.

"Izuzetno smo zadovoljni brojem prijavljenih radova i interesom akademske zajednice, ali i šire javnosti za našu konferenciju. Pokretanjem i održavanjem ove konferencije smo nastojali dati svoj doprinos unapređenju znanstveno - istraživačkog rada na našim univerzitetima, ali i jačanju uloge javnih visokoškolskih institucija u BiH", izjavili su organizatori konferencije.

Podsjećamo, konferenciju je u Centru za kulturu svečano otvorio dr. Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, koji je održao i plenarno izlaganje na temu 'Bosna i Hercegovina u procesu EU integracija'.

U uvodnom obraćanju prisutnima su se obratili prof. dr. Alena Huseinbegović, dekanica Pravnog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru i predsjednica Organizacijskog odbora konferencije; prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru; mr. Sanela Kuko, savjetnica ministrice obrazovanja i znanosti FBiH prof. dr. Elvire Dilberović, Selma Dazdarević-Jašarević, stručna savjetnica u Direkciji za europske integracije i prof. dr. Azra Bajramović, dekanica Ekonomskog fakulteta Univerziteta 'Džemal Bijedić' u Mostaru.

Poseban doprinos tijekom prvog dana konferencije dali su izlagači, prof. dr. Edin Rizvanović koji je govorio na temu 'Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju - osnov i okvir za integracijski proces' i doc. dr. Elmir Babović čija je tema bila 'Spoj IT i biznisa u razvoju informacijskih sistema - Problemi u razumijevanju na relaciji IT-biznis i konkurentnost bosanskohercegovačkih IT kompanija na globalnom tržištu'.

Konferenciji je prisustvovao veliki broj zvanica iz akademske, javne, političke i društvene zajednice, te ostala zainteresirana javnost.

Kopirati
Drag cursor here to close