Grupa autora

Mostar: 'Biološki rječnik' kao dopuna u nastavnom procesu

Promovirani rječnik sadrži biološke pojmove s kojima se učenici susreću usvajajući gradivo predmeta biologija u osnovnim i srednjim školama, te studenti koji izučavaju neke od bioloških disciplina na fakultetima.
Sci-Tech / Flash | 09. 04. 2019. u 20:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Promocija knjige 'Biološki rječnik' grupe autora, održana je u Studentskom hotelu 'Mostar'. Knjiga donosi pregled najvažnijih i najznačajnijih bioloških pojmova. Ideja za ovakav projekat potekla je od mr. Aldina Boškaila, profesora biologije u Karađoz-begovoj medresi, koji je i jedan od autora 'Biološkog rječnika'.

Uz mr. Boškaila, autori su i profesori Samir Đug, Amela Medar, Elvedin Šabanović i Safija Boškailo. Recenzenti knjige su dr. Adi Vesnić, dr. Senida Bektić i profesorica Dženada Mehremić. O 'Biološkom rječniku' tijekom promocije govorili su prof. dr. Samir Đug, doc. dr. Adi Vesnić, doc. dr. Amela Medar i mr. Aldin Boškailo, navodi se iz Karađoz-begove medrese.

Promovirani rječnik sadrži biološke pojmove s kojima se učenici susreću usvajajući gradivo predmeta biologija u osnovnim i srednjim školama, te studenti koji izučavaju neke od bioloških disciplina na fakultetima.

Foto: Bljesak.info / Detalj sa promocije

U svom obraćanju, a govoreći o rječniku bioloških pojmova, mr. Boškailo je istaknuo: "Ovaj rječnik može pružiti dragocjenu pomoć učenicima i studentima pri učenju, kad naiđu na neki nejasan termin, definiciju i slično, ali i nastavnicima i profesorima za pripremanje nastavne jedinice, a simpatizerima prirode za pojašnjenje nekih pojmova sa kojima se susretnu.

Ističem da ovaj rječnik ne predstavlja zamjenu bilo kojeg udžbenika koji se već koristi u nastavnom procesu, već njihovu dopunu. U ovom prvom izdanju rječnik je obuhvatio osnovna elementarna, odnosno, fundamentalna znanja iz raznih bioloških disciplina".

Izdavači rječnika koji donosi pregled najvažnijih i najznačajnijih bioloških pojmova su Karađoz-begova medresa i Zavičajni muzej Visoko, priopćeno je iz Karađoz-begove medrese.

Kopirati
Drag cursor here to close