Budućnost građevine?

3D printer 'isprintao' kuću za jedan dan - cijena 10.000 dolara

Sci-Tech / Flash | 06. 03. 2017. u 08:23 D.K

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Budućnost građevine može se nazrijeti zahvaljujući kući koju je na licu mjesta ‘izgradio’ 3D printer i to u svega 24 sata. Tvrtka Apis Cor specijalizirana za 3D printanje građevina kazala je da su u 24 sata postavljeni i oličeni zidovi, a za razliku od ostalih koji su se okušali u printanju kuća, oni koriste prijenosni printer te printaju kuću na licu mjesta. Druge tvrtke obično proizvedu dijelove, a potom ih dopreme na mjesto gdje ih sklapaju i grade kuću, piše Telegraph.

Printanje samostojećih zidova, pregrada i izolacije napravljeni su u jednome danu, kažu iz tvrtke. Kad je kuća završena, printer je odstranila dizalica, a potom je dodan i krov te je uređena unutrašnjost. Nikita Chen-yun-tai, izumitelj mobilnog printera i osnivač Apis Cora, objasnio je da mu je želja sve automatizirati.




„ Kad sam prvi put pomislio na stvaranje mobilnog stroja, u građevini se već koristio 3D printer. Međutim, svi su printeri bili portalnog tipa, a ja sam bio uvjeren da takav dizajn nema budućnosti zbog svoje glomaznosti. Stoga sam se pobrinuo da sredim tu manu i odlučio nadograditi stroj građevinskim kranom. Želimo pomoći ljudima diljem svijeta i poboljšati njihove uvjete života. Upravo zato proces izgradnje treba postati brz, učinkovit i visokokvalitetan. Zato sav težak rad treba prepustiti pametnim strojevima“ pojasnio je Chen-yun-tai.

Budući da kuće koje gradi njegov 3D printer mogu ‘poživjeti’ 175 godina i koštaju svega 10 134 dolara, čini se da je inovator postigao svoj cilj, prenosi portal Lider.

Kopirati
Drag cursor here to close