Još jedna nakarada

Sigurnosni podaci u BiH se skrivaju za ucjene

Vijesti / Crna Kronika | 30. 04. 2015. u 09:46 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Stanje u sigurnosnom sektoru u BiH je takvo da kao da se svatko trudi svaki podatak zadržati za sebe i u određenom trenutku poentira tim podacima'', rekao je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić dodavši kako se to negativno održava na stanje u oblasti borbe protiv terorizma i drugih oblika kriminala.

Mektić je za Glas Srpske rekao kako u BiH postoje uspostavljeni sustavi za razmjenu podataka, ali da toga kao da još nisu svi svjesni. Naglasio je kako stupanj suradnje policijskih i sigurnosnih agencija na svim razinama nije zadovoljavajući i da to predstavlja veliki problem za BiH.

"To što postoji više agencija ne mora značiti da postoji smetnja za njihov rad. Moramo stvoriti mehanizme da imamo dobar sustav koordinacije i razmjene podataka i informacija, te u slučaju zajedničkih istraga", dodao je Mektić.

Ocijenio je kako je uz policijske agencije, slaba karika i Tužiteljstvo BiH, te da tužitelji moraju biti specijalizirani za vođenje predmeta.

Mektić je pak u intervjuu Dnevnom avazu rekao kako su postojali određeni obavještajni podaci koji ukazuju na to da će se ovaj napad dogoditi.

''I sve agencije o tome su obaviještene kako bi pojačale stupanj mjera sigurnosti. No, oni koji to nisu uradili napravili su grešku, nisu ispunili svoju obvezu. Sada je na agencijama da unutarnjim kontrolama utvrde eventualnu odgovornost. I MUP RS imao je blagovremenu informaciju o mogućem napadu, tako da je i na njima stupanj odgovornosti koji moraju prihvatiti'', rekao je Mektić i dodao kako je očigledno da u MUP-u RS nisu ispoštovali stupanj pojačane mjere sigurnost.

''E sad, šta bi bilo kad bi bilo i da li bi se dogodilo eventualno nešto drugo da su te mjere poduzete, to ne znam. No, siguran sam bi sve išlo drugačije i teže nego što se dogodilo'', rekao je.

Činjenicu da je još prije dvije godine formirana Udarna grupa za borbu protiv terorizma, ali da se od tada nije sastala, Mektić komentira tvrdnjom da je riječ o problemu operativne naravi.

''To je pitanje suradnje policijskih agencija koje su dostavljale svoje kandidate za ovu grupu. Moralo se pokazati više interesa da ta grupa opstane kako bi imala određene rezultate. Mislim da je problem s Udarnom grupom na razini voditelja policijskih agencija i Tužiteljstva BiH. Što se nisu sastajali, šta su radili, ne bih znao reći'', rekao je Avazu ministar sigurnosti BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close