Turska

Prijavljene nepravilnosti - Traži se poništenje rezultata referenduma

Vijesti / Flash | 17. 04. 2017. u 14:49 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rezultati turskog referenduma o jačanju predsjedničkih ovlasti trebali bi biti poništeni, rekao je u ponedjeljak zamjenik vođe sekularne oporbe, izražavajući sumnje u pogledu obrade glasačkih listića.

Potpredsjednik Narodne republikanske stranke (CHP) Bulent Tezcan rekao je da je stranka primila pritužbe iz mnogih regija da ljudi nisu mogli glasati u privatnosti i da su neki listići tajno brojani.

Dodao je također da je odluka Središnjeg izbornog povjerenstva da prizna listiće bez pečata očito nezakonita.

"U ovom trenutku nemoguće je utvrditi koliko ima takvih glasova i koliko ih je dobilo pečat kasnije. Zato je jedina odluka koja će prekinuti raspravu o legitimnosti glasanja i otkloniti pravne razloge za zabrinutost poništenje odluke Središnjeg izbornog povjerenstva", rekao je novinarima.

Traži se poništenje

"Ono što je doista važno je da ovo glasovanje bude poništeno", rekao je.

Kazao je da će CHP podnijeti žalbe općinskim izbornim vlastima i Središnjem izbornom povjerenstvu i, ovisno o njihovim rezultatima, obratiti se turskom ustavnom sudu, Europskom sudu za ljudska prava i bilo kojoj drugoj relevantnoj instituciji, javlja Hina.

Vođa stranke Kemal Kilicdaroglu također je ranije rekao da neće priznati rezultate referenduma.

Na referendumu je podržano uvođenje predsjedničkog sustava u zemlji, no rezultat je bio tijesan.

Predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva Sadi Guven rekao je ranije da su rezultati referenduma važeći.

Naglasio je da su listići bez pečata važeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti.

Uz 99,97 posto prebrojanih glasova, za ustavne promjene glasalo je 51,41 birača, a protiv 48,59 posto. Odaziv je bio vrlo visok, gotovo 85 posto. Tri najveća grada Istanbul, Ankara i Izmir glasali su protiv ustavnih promjena.

Na referendumu nije bilo nepravilnosti

Turska izborna komisija objavila je u ponedjeljak kako na nedjeljnom referendumu kojim su proširene ustavne ovlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana nije bilo nepravilnosti.

Rezultati referenduma važeći su, kazao je predsjednik izborne komisije Sadi Guven nakon što je glavna opozicijska socijaldemokratska stranka Republikanska narodna stranka (CHP) utvrdila da je bilo nepravilnosti među ostalim i korištenjem glasačkih listića bez pečata. Stranka je tražila ponovno prebrojavanje 60 posto glasova, prenosi Fena. 

Guven je kazao novinarima kako su listići bez pečata vrijedeći i da su slični postupci primjenjivani i u prošlosti. 

Uz 99,97 posto prebrojanih glasova kampanja za ustavne promjene dobila je 51,41 posto glasova a protiv je glasalo 48,59 posto. Odaziv je bio vrlo visok, gotovo  85 posto.

Međunarodni promatrači - neravnopravni uvjeti

Međunarodni promatrači objavili su prve ocjene o održanom referendumu u Turskoj, javlja CNN. Koalicija predstavnika različitih međunarodnih tijela navela je da je referendum o ustavnim reformama održan pod „neravnopravnim uvjetima“.

Oni ističu da je opcija koja je podržavala ustavne reforme dominirala u medijima i da su je podržavali visoki vladini dužnosnici. Glasačima, kako tvrde, nisu ponuđene adekvatne informacije, gušeni su glasovi opozicije i pravila su mijenjana u posljednjim trenutcima.

''Zakonski okvir nije bio adekvatan za održavanje istinski demokratskog referenduma'',navedeno je u prvom izvještaju. Konačni izvještaj promatrača, partnera OSCE-a, bit će objavljen za osam dana.

Erdogan - Promatrači trebaju znati "gdje im je mjesto"

Turski predsjednik Tayyip Erdogan u ponedjeljak je poručio međunarodnim izbornim promatračima da trebaju "znati gdje im je mjesto" nakon što su kritizirali referendum kojim su mu proširene ovlasti.

Erdogan je ispred predsjedničke palače u Ankari poručio okupljenim pristašama da su s rezultatima nedjeljnog referenduma završile sve rasprave o promjeni ustava i stvaranju izvršnog predsjedništva. Sad će započeti provedba reformi, počevši s pravosuđem, rekao je turski čelnik.

Izborno povjerenstvo objavilo je neslužbene rezultate koji pokazuju da je 51,4 posto glasača podržalo tu najveću izmjenu turske politike od osnivanja moderne turske države u dvadesetim godinama prošlog stoljeća. Europski promatrači smatraju kako nedjeljni referendum nije zadovoljio međunarodne demokratske standarde.

Erdogan je istaknuo kako nije "vidio, čuo ili priznao" izvještaje promatračke misije Organizacije za europsku suradnju i razvoj (OSCE), te je dodao kako su se neke europske države protivile ustavnim promjenama više od turske opozicije.

Obavezao se i da operacija "Štit Eufrata" kojom je turska vojska ušla u sjevernu Siriju neće biti posljednja akcija te vrste u regiji nego prva, te da će Ankara provoditi koliko god vojnih operacija bude potrebno u borbi protiv terorizma, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close