Bez senzitivnosti

'Perspektiva' je prekršila zakon i nanijela štetu mladima

Vijesti / Flash | 20. 02. 2015. u 13:11 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

'''Perspektiva' je urađena amaterski i već sada je napravila puno štete, potpuno bez senzitivnosti prema maloljetnicima koji su stavljeni pred kameru, tj, pred javnost, da govore o tako osjetljivim temama'', rekla je u kratkoj izjavi za Bljesak.info direktorica Vijeća za tisak Ljiljana Zurovac.

Sudeći po Etičkom kodeksu istraživanja s djecom i o djeci u BiH, ovaj autorski serijal Radija Slobodna Europa nije urađen po etičkim kodeksima, te krši zakon Bosne i Hercegovine.

Prekršen zakon

''Država se obavezala da će štititi službeni identitet svakog djeteta i ukoliko to bude potrebno ponovo ga uspostaviti. Ovo se, prije svega odnosi na ime, nacionalnost i obiteljsku pripadnost'', stoji u Etičkom kodeksu istraživanja sa djecom i o djeci u BiH, što nije slučaj srednjoškolaca iz Mostara koji su prikazani u emisiji.

Naime, Vijeće Ministara BiH, na 51. Sjednici održanoj 2013. godine, donijelo je Odluku o usvajanju Etičkog kodeksa istraživanja sa djecom i o djeci u BiH, u skladu s UN Konvencijom o pravima djeteta i s ciljem zaštite djece od bilo kakve zloupotrebe.

"Budući da je riječ o maloljetnim osobama, njihova medijska zloupotreba, huškanje i izlaganje javnom linču predstavljaju ozbiljna kršenja Unicefove Konvencije o pravima djeteta, kaznenog zakonodavstva BiH kao i profesionalnih standarda novinarske etike'', naveo je u priopćenju Upravni odbor Udruge BH novinari koji najoštrije osuđuje javni linč, ksenofobiju i govor mržnje prema mladim ljudima iz Mostara, koji se šire društvenim mrežama, forumima i online medijima u cijeloj BiH i regiji.

S tim u vezi, UO BH novinara poziva urednike društvenih i klasičnih medija da prestanu s kršenjem prava maloljetnika i hitno sa svojih portala uklone sadržaje kojima se širi mržnja, netrpeljivost ili poziva na nasilje prema stanovnicima Mostara sa obje strane Neretve.

Reakcije učenika i nastavnika

''Korištene su selektivne izjave pojedinih učenika izdvojene iz konteksta, dok vrlo prihvatljive i iskrene izjave drugih učenika uopće nisu prikazane'', navedeno je u ranijem priopćenju Nastavničkog vijeća Srednje prometne škole. Prilikom snimanja serijala, navodi Nastavničko vijeće, postavljana su dosta tendenciozna pitanja za koja se učenici nisu spremali, niti su im odgovori na bilo koji način i od bilo koga bili sugerirani.

''Sami naručitelji iz međunarodnih krugova i domaći izvođači projekta trebali bi biti svjesni kako ovakvim načinom komuniciranja i manipuliranja ne pridonose gradnji pozitivne perspektive nego samo daljnjim raslojavanjima i destrukciji društva. Vijeće učenika, Vijeće roditelja i Nastavničko vijeće Srednje prometne škole u Mostaru ovim priopćenjem prije svega izjavljuju žaljenje i ispriku bilo kojoj zajednici ili pojedincu koji su se zbog izjave bilo kojeg našeg učenika mogli na bilo koji način osjetiti uvrijeđenima ili diskriminiranima'', stoji u priopćenju Nastavničkog vijeća.

Vijeće učenika Srednje prometne škole Mostar u ranijem priopćeju je navelo kako su odgovori u izjavama nekih učenika rezultat vješte novinarske manipulacije, jer kako kažu, većinom maloljetni sugovornici nisu bili dovoljno  upoznati s temom filma te provokativnim pitanjima i potpitanjima koja su im postavljali.

''U navedenom filmu je sudjelovalo dvadeset učenika naše škole. Odgovarali smo na različita pitanja o nacionalnosti, nacionalizmu, mješovitim brakovima, prošlosti i nasljeđu rata, podijeljenosti grada, obrazovnom sustavu i organiziranim druženjima (inicijativa za promjene). Od svih izjava naših učenika, izdvojene su pojedine koje su dodatno podigle tenzije na pojedinim portalima i društvenim mrežama'', navelo je Vijeće učenika.

Objektivan govor poželjan

Objektivan govor o našoj stvarnosti i problemima mladih, čak i na brutalan način, svakako je poželjan u bh. društvu, naveli su BH novinari, ali ni jedan medij ne bi trebao doprinositi produbljivanju netrpeljivosti, stvarati nove žrtve ili širiti govor mržnje i streotipe.

''Podsjećamo još jednom – govor mržnje nije sloboda izražavanja i zadaća medija je da svaki govor mržnje ili huškanje predstave kao društveno neprihvatljivo ponašanje suprotno univerzalnim ljudskim vrijednostima i pravu na slobodu izražavanja'', naveli su BH novinari u priopćenju.

Podsjetimo, serijal 'Perspektiva' emitira se na javnim servisima u regiji, na 28 loklanih televizija i brojnim portalima kao regionalni projekt financiran od američke organizacije NED, a realiziran u suradnji s produkcijskom kućom Mebius film iz Sarajeva. 

Kopirati
Drag cursor here to close