Incident

Napadnut kamion s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici

Vijesti / Flash | 09. 07. 2015. u 13:53 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Osoba inicijala R.T. iz Han Pijeska danas oko 13.40 sati presrela je kamion s posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici koji se kretao u pravcu Potočara.

Incident se dogodio na magistralnom putu Han Pijesak - Vlasenica, u mjestu Čađevica.

Glasnogovornica CJB Istočno Sarajevo Danka Tešić Feni je kazala da je jedna osoba prišla kamionu te psujući nekoliko puta udarila u njega.

Policijski službenici su ga odmah uhitili, a trenutno je u službenim prostorijama radi kriminalističke obrade.

Jusuf Memišević, vozač koji je upravljao kamionom na kojem se nalazilo 136 tabuta sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, govoreći o incidentu koji se dogodio dok je kolona bila na izlasku iz Han Pijeska na putu ka Potočarima, rekao je da je jedan prolaznik koji je stajao pored puta, uzvikivao:"Ovo je Srbija", psovao i kamenom i nekim drvetom zamahivao prema vozilu i čupao cvijeće s njega, prenosi agencija Anadolija.

"To je bio mali incident koji se dogodio. Ne trebamo obraćati pažnju na te, nazovimo ih, budale. Bio je veliki broj ljudi srpske nacionalnosti koje sam primijetio u putu, točnije kada smo prošli kroz Bratunac, ustali su, stali mirno i poklonili se žrtvama. Veliko im hvala u moje ime", kazao je Memišević u izjavi za AA nakon dolaska konvoja sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Potočare.

Dežurni tužitelj koji je obaviješten o napadu na kolonu s tabutima žrtava genocida u Srebrenici u Han Pijesku je odlučio da napad nije kazneno djelo i predložio je pokretanje prekršajnog postupka.

"O događaju je obaviješten dežurni tužitelj koji je odlučio da nema elemenata kaznenog djela i predložio je pokretanje prekršajnog postupka", rekla je Tešić. 

Kopirati
Drag cursor here to close